Nava moldovenească cu ajutoare pentru Gaza s-a întors în Egipt

joi, 15 iulie 2010

Nava moldovenească cu ajutoare pentru Gaza s-a întors în Egipt
Foto: flickr.com

Nava sub pavilion moldovean inchiriata de fundatia unuia dintre fiii liderului libian Mohammed Gaddafi pentru a transporta ajutor in Gaza, a ancorat in cele din urma in portul egiptean El Arish, dupa ce Israelul a avertizat-o sa nu incerce sa sparga blocada.

Ministrul egiptean de externe Ahmed Aboul Gheit a declarat miercuri, 14 iulie 2010, ca Egiptul a permis vasului sa ancoreze la El-Arish, la cererea echipajului. Israelul amenintase ca va sechestra nava, in cazul in care acesta nu va renunta la tentativa de a se apropia de Gaza.


Vasul Amalthea isi va descarca incarcatura la El Arish si ajutoarele pentru Gaza vor fi trimise cu camioanele, sub supravegherea Semilunii Rosii, prin punctul de trecere de la Rafah, transmite NewsIn.

Nava incercase sa se apropie si in ziua precedenta de coastele din Gaza, primind semnalele de avertisment ale Israelului, si in cele din urma facuse cale intoarsa si ancorase in Egipt. Capitanul cubanez al vasului invocase o defectiune tehnica. Miercuri, nava a plecat din nou din portul Egiptean propunandu-si sa ajunga in Gaza cu 2.000 de tone de ajutoare constand in alimente si medicamente.

Nu este clar ce a convins persoanele aflate la bord, membri ai asociatiei libiene Gadhafi International apartinand lui Saif al-Islam Gadhafi, sa accepte sa renunte la transportul pe mare catre Gaza, scrie Haaretz. Radio Israel a relatat ca decizia ar fi fost luata dupa medierea milionarului austriac Martin Schlaff, care este un apropiat al familiei Gadhafi, dar si al ministrului de externe israelian Avigdor Lieberman.

Zeci de oameni asteptau miercuri in portul Gaza sosirea navei. Premierul Hamas Ismail Haniyeh a pledat insa in van pe langa organizatorii transportului ca nava sa nu-si schimbe cursul. Mai mult, el a cerut sa fie organizate mai multe astfel de "flotile ale libertatii".

La 31 mai, comandourile israeliene au urcat la bordul unei flotile organizate de o fundatie din Turcia care, in ciuda avertismentelor, se indrepta spre Gaza. Noua activisti au fost ucisi in cursul ciocnirilor de la bordul vaselor.

sursa: Unimedia

0 Comments: