Pericolul inundaţiilor la Vadul lui Vodă a scăzut. Plaja este în continuare acoperită de apă

joi, 15 iulie 2010

Pericolul inundaţiilor la Vadul lui Vodă a scăzut. Plaja este în continuare acoperită de apă
Foto: UNIMEDIA

Pericolul inundaţiilor din zona Vadul lui Vodă a scăzut, după ce nivelul Nistrului a coborât cu 10-15 cm. Anunţul a fost făcut astăzi, 15 iulie, în cadrul şedinţei Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale desfăşurate în zona plajei de la Vadul lui Vodă.

„Pericolul persistă, însă prognozele şi dinamica este pozitivă. Cota maximă a fost înregistrată la 13-14 iulie, când debitul a fost de 1300-1350 metri cubi pe secundă. Accesul în zonă în această perioadă a fost interzis, deoarece era pericol sporit de inundaţii”, a explicat şeful Direcţiei situaţii excepţionale de la Primărie, Iurie Buştiuc.


La moment plaja este inundată până la 12-13 metri. „După retragerea apei, nisipul va fi arat la o adâncime de 60-70 cm, iar mai apoi afânat. De asemenea, vom dezinfecta nisipul cu soluţii chimice, care să distrugă bacteriile”, a explicat şeful Direcţiei gospodărie şi spaţii verzi, Eliferie Hăruţă.

Şeful Centrului de medicină preventivă din municipiul Chişinău, Iurie Pânzaru, a subliniat că nisipului nu corespunde normelor sanitare. „Ar fi trebuit schimbat, nu arat, aşa cum se făcea în anii trecuţi. De asemenea, se vede cu ochiul liber, că apa în Nistru este murdară. După ce Nistrul va reveni în albie, vor fi preluate probe, iar mostrele de apă vor fi examinate în laborator, numai atunci vom putea spune dacă va fi posibil scăldatul în râu”, a menţionat acesta.

Iurie Pânzaru a anunţat că o problemă stringentă ar putea fi creată de ţânţarii din zonă. „Nu este vorba atât de înţepături, cât de pericolul de transmitere a malariei. Va trebui de făcut dezinsecţie, de cel puţin două ori, după ce se va retrage apa”, a accentuat Pânzaru.

În zona unde relieful este mai jos, va fi construit un dig de protecţie permanent, cu lungimea de 400-500 metri, care va permite protecţia în cazul unei cote la nivelul apei de 17 metri.

La moment, nivelul critic pentru râul Nistru este de 1500 metri cubi pe secundă, în caz de depăşire a acestui debit zona de odihnă Vadul lui Vodă ar fi fost inundată, iar agenţii economici şi taberele de odihnă ar fi fost evacuaţi, aşa cum s-a întâmplat în 2008.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: