România, Republica Moldova şi Ucraina trebuie să conlucreze eficient întru prevenirea pagubelor produse de hazardele acvatice

joi, 15 iulie 2010

România, Republica Moldova şi Ucraina trebuie să conlucreze eficient întru prevenirea pagubelor produse de hazardele acvatice
Comentariu: râul Nistru
Foto: UNIMEDIA

„În ultima vreme noi ne ciocnim foarte frecvent cu hazardele acvatice. Doi ani în urmă am avut cazuri de inundaţii pe Nistru, acum pe Prut. Cred că este necesar  de creat o echipă de cercetători, ingineri, hidrologi, atât din Moldova, cât şi din România şi chiar să-i atragem şi pe ucraineni, care să monitorizeze şi să avertizeze autorităţile competente în caz de pericol de inundaţii.” Propunerea aparţine preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca şi a fost lansată astăzi, 15 iulie, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.


Potrivit academicianului acest proiect ar cunoaşte sprijinul comunităţii europene, a comitetului pentru pace şi de la NATO şi ar fi un exemplu pentru alte ţări de rezolvarea  problemelor transfrontaliere legate de hazardurile acvatice.

„Noi avem o situaţie foarte interesantă. Republica Moldova este situată în bazinul a două râuri – Nistru şi Prut, dar ambele râuri nu sunt ale noastre, este comun este transfrontalier. Cele mai complicate relaţii între ţări este acolo unde sunt râuri comune. Sunt mai multe probleme ecologice, sociale, economică, de securitate”, a menţionat Duca.

Preşedintele AŞRM că este nevoie de informaţie şi de crearea unor modele de viituri. „Când se ştie că de pildă în Criva sau în Lipcani, viteza apei este mare, atunci poţi să avertizezi toate satele şi oraşele care va fi fluxul pentru următoarea perioadă.
Astfel vor fi luate măsuri şi vor fi diminuate pagubele în urma inundaţiilor. De exemplu, dacă România construieşte diguri şi Moldova va fi de fiecare dată inundată şi vice-versa, iar relaţiile dintre state s-ar fi înrăutăţit”, a mai spus acesta.

 „Eu nu pot decât să salut o asemenea iniţiativă, a cărei necesitate poate fi observată în ambele state în aceste zile. Suntem expuşi pericolelor unor dezastre naturale. Această problemă este una regională şi angajează răspunderea tuturor statelor din bazinul râului Nistru – România, Republica Moldova şi Ucraina”, a subliniat Lazurcă.

Ambasadorul a precizat că această colaborare trilaterală trebuie să se materializeze prin crearea unui centru de supraveghere, de atenţionare timpurie şi de formulare a unor programe de ripostă pe moment sau pe termen lung împotriva dezastrelor naturale. „Eu mă angajez să transmit această propunere autorităţilor în domeniu din România”, a conchis Marius Lazurcă.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: