Buricul, secretul supremaţiei atleţilor de culoare, potrivit unui român

miercuri, 14 iulie 2010

Buricul, secretul supremaţiei atleţilor de culoare, potrivit unui român
Foto: RTV

Un profesor american de origine română a descoperit care este explicaţia faptului că sportivii de culoare domină atletismul, dar nu au succes în nataţie.


Adrian Bejan, profesor de origine română de la Duke University, a realizat un studiu potrivit căruia atleţii de culoare au un mare avantaj din punct de vedere al dinamicii deoarece au ombilicul cu trei centimetri mai sus decât albii, informează Gândul.

Bejan, colegul său de culoare Edward Jones (Howard University, Washington) şi un student de la Duke au analizat rezultate înregistrate în atletism şi nataţie în ultima sută de ani şi au reuşit să demonstreze ştiinţific importanţa buricului, centrul de gravitaţie al corpului, în aerodinamica unui sportiv.

"În fiziologia sportivilor de origine vest-africană, centrul de gravitaţie al corpului este mai sus decât cel al concurenţilor lor de origine europeană, ceea ce le oferă un avantaj la sprint. Locomoţia este un proces continuu de cădere spre înainte, iar o masă care cade de mai sus cade mai repede", explică Bejan în studiul apărut în "International Journal of Design and Nature and Ecodynamics".

Faptul că ombilicul sportivilor de culoare este mai sus cu trei centimetri decât la albi este consecinţă a faptului că primii au şi picioarele mai lungi decât europenii.

Dacă în atletism această diferenţă îi face favoriţi pe sportivii de culoare, în cazul nataţiei lucrurile stau invers. Având centrul de gravitaţie mai jos, albii au un tors mai lung, care le permite să avanseze mai repede prin apă. "Europenii au un tors, în medie, cu trei procente mai lung decât cel al persoanelor de culoare, ceea ce le conferă un avantaj de viteză de 1,5 la sută într-o piscină", explică Bejan.

sursa: Unimedia

0 Comments: