Israelul aşteaptă "cu tunurile" nava moldovenească ce duce ajutoare în Gaza

marți, 13 iulie 2010

Israelul aşteaptă
Foto: www.hewirsching.de

Armata isrealiană e pregătită să intervină în forţă împotriva navei sub pavilion moldovenesc sponsorizate de Libia care se îndreaptă spre Gaza transportând ajutoare umanitare pentru populaţia palestiniană. O intervenţie asemănătoare asupra unei nave turceşti s-a soldat cu nouă morţi.


Nava a plecat spre Gaza la 9 iulie. Deocamdată nu se ştie dacă nava se va îndrepta spre portul El Arish, din Egipt, sau se va duce spre Gaza, informează Haaretz.

Nava a plecat din Grecia sâmbătă, iar guvernul elen a spus că a ajuns la un acord cu echipajul, conform căruia vaporul nu va încerca să ajungă în Gaza, ci va ancora în portul egiptean El Arish.

"Orice deviere de la traseu va fi blocată de marină", a spus duminică un oficial israelian. "Dacă cei de la bord nu urmează instrucţiunile de a se opri şi de a permite să fie escortaţi de navele marinei, nu vom ezita să folosim alte metode pentru a-i opri", a subliniat el.

Ministrul apărării Ehud Barak a calificat călătoria navei drept "o provocare".

Fiul liderului libian Muammar Gaddafi a spus că organizatorii nu se vor lăsa intimidaţi de ameninţările Israelului. Ambasadorul american în Libia, Gene Cretz, a transmis un protest oficial organizaţiei conduse de fiul lui Gaddafi şi a subliniat că este vorba despre o provocare.

La 31 mai, forţele israeliene au luat cu asalt Flotila Libertăţii, formată din nave încărcate cu ajutoare umanitare pentru Gaza şi la bordul cărora de aflau militanţi pentru drepturile omului. Nouă persoane au fost ucise, dintre care opt turci.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au deteriorat serios în urma acestui incident, Ankara ameninţând că va rupe legăturile diplomatice cu Israelul, dacă acesta nu prezintă scuze.

sursa: Unimedia

0 Comments: