luni, 12 iulie 2010
![]()
Foto: mondonews.ro
|
R. Moldova trebuie să-și desfășoară recensământul populației până în
anul 2014. De această părere sunt membrii Fondului ONU pentru Populaţie
în Republica Moldova, care afirmă că datele recensământului sunt
hotărâtoare pentru planificarea serviciilor de educaţie, medicină,
transport public, pentru elaborarea politicilor bazate pe prognoza
populaţiei şi evaluarea eficienţei acestora.
"Înregistrând toţi membrii
familiei la recensământ îi ajutăm să beneficieze de servicii sociale mai
bune: tinerii de o educaţie de calitate, adulţii – de locuri de muncă,
iar bătrânii – de servicii sanitare mai bune”, afirmă cu această ocazie
Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
În Republica Moldova ultimul recensământ s-a desfăşurat în luna octombrie 2004. Potrivit recomandărilor ONU şi EUROSTAT, perioada dintre recensăminte nu trebuie să depăşească 10 ani, astfel ca următorul recensământ în R. Moldova ar trebui să se desfăşoare nu mai târziu de a. 2014, an limită în runda curentă de recensăminte.
Potrivit Luciei Spoială, Director general al Biroului Naţional de Statistică, în mod greşit o parte a populaţiei percepe recensământul ca fiind o modalitate a Guvernului de a afla dacă toată lumea plăteşte taxe, impozite. Alţii consideră că datele pot fi manipulate, de aceea lipsa de informaţie asupra viitorului recensământ trebuie eliminată printr-o bună comunicare şi informare. „Populaţia trebuie să ştie că recensământul va respecta metodologiile internaţionale în domeniu, întrebările vor fi clare, iar rezultatele vor fi anonime. Doar aşa vom asigura o participare mai activă a populaţiei la recensământ şi vom obţine date veridice şi relevante pentru viitorul ţării”, a mai precizat sursa.
La nivel global, pentru anul 2010 este planificată desfăşurarea recensămintelor în 60 de ţări şi regiuni, care vor acoperi 41% din populaţia lumii. Către finele anului 2014, când se va încheia actuala rundă a recensămintelor, se aşteaptă ca 98.4% din populaţia lumii să treacă prin acest proces.
UNIMEDIA amintește că potrivit statisticilor date publicității de fosta Guvernare comunistă, în urma recensământului din 2004, numarul persoanelor recenzate a constituit 3388 mii, inregistrand o scadere cu 208 mii persoane fata de Recensamantul populatiei din 1989. Potrivit datelor de la Biroul National de Statistica (BNS), in baza datelor preliminare ale Recensamantului populatiei din 2004, aceasta descrestere a fost cauzata, in mare masura, de migratia populatiei tarii si de sporul natural scazut. Aceleasi date arătau că numarul moldovenilor a crescut in ultimii 15 ani. Daca la recensamantul din 1989 moldovenii reprezentau 69,9% din numarul total al populatiei, la recensamantul realizat în 2004 s-a constatat ca moldovenii constituie 76,1% din numarul total al populatiei, marcand o crestere cu 6,2%.
Potrivit datelor din 2004, ponderea populatiei de naționalitate gagauza a crescut in ultimii 15 ani cu 0,3%, reprezentand 4,4% din numarul total al populatiei. Statisticile din 2004 mai arată că numărul populatiei de origine romană, de asemenea, s-a majorat și constituia 70275 persoane, reprezentand 2,1% din numarul total al populației. Ponderea populatiei de origine romana în 1989 era de 0,1%.
0 Comments:
Post a Comment