100 autocamioane urmau să obțină ilegal autorizații CEMT. CCCEC a intervenit la timp

miercuri, 14 iulie 2010

100 autocamioane urmau să obțină ilegal autorizații CEMT. CCCEC a intervenit la timp
Foto: autofun.ro

Peste 50 de agenţi economici au denaturat intenţionat datele cu privire la caracteristicile tehnice ale camioanelor, falsificînd certificatele care atestă normele de poluare. În acest fel ei au obţinut de la Agenţia Naţională Transport Auto din subordinea Ministerului Transportului şi Gospodăriei Drumurilor autorizaţii  „CEMT” (Conferinţa Europeană a Miniştrilor  Transporturilor), în baza cărora a fost permisă deplasarea în spaţiul internaţional pentru 100 autocamioane, lipsind pe alţi transportatori de dreptul legitim de a obţine aceste certificate. Aceste date au fost constatate în urma unor verificări efectuate de ofițerii Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.


Potrivit investigaţiilor demarate de Centru şi agenţiile de ramură, unităţile de transport verificate corespundeau categoriei de poluare „Euro 3” şi nu „Euro4” - cea impusă de standardele internaţionale.  La falsificarea datelor ar fi participat experţi ai întreprinderilor care reprezintă uzinele producătoare de camioane pe teritoriul republicii, care au înscris în documentele despre starea tehnică a unităţilor de transport informaţii precum că acestea au fost reutilate, deşi adaptarea lor la normele internaţionale a fost una fictivă, neconfirmată de experţii autorizaţi ai uzinelor producătoare. Conform datelor operative deţinute de Centru, pentru obţinerea unei CEMT s-ar fi plătit între 1000 şi 2000 de euro pe lîngă taxa de stat.  

Pe acest caz, CCCEC a pornit urmărirea penală conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 361 Cod penal (Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false), iar autorizaţiile CEMT utilizate ilegal au fost retrase şi repartizate agenţilor economici care deţin camioane cu categoria de poluare Euro 4 şi 5. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: