Juristul PCRM despre acuzaţiile lui Stati: "Nu comentăm! Imunitatea lui Voronin nu permite începerea unei urmăriri penale pe numele lui"

joi, 15 iulie 2010

Juristul PCRM despre acuzaţiile lui Stati:
Foto: .blogspot.com

"Nu comentăm deocamdată declaraţiile lui Anatol Stati", a declarat juristul Partidului Comuniştilor, Sergiu Sârbu, solicitat să-şi facă publică poziţia referitor la acuzaţiile reprezentanţilor SA "Ascom" la adresa ex-preşedintelui Vladimir Voronin. Totodată, el a precizat că imunitatea parlamentară pe care o deţine liderul PCRM nu permite intentarea unei urmăriri penale pe numele acestuia.


Decizia Curţii Constituţionale din 16 decembrie 1999 spune că deputatul nu poate fi persecutat sau tras la raspundere juridică  pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitiul mandatului. Totodata, garantarea  juridică a independentei opiniilor deputatului în Parlament nu îl scuteşte de răspundere penală sau administrativă pentru delictul săvârşit în afara exerciţiului mandatului de deputat.

Potrivit legislaţiei, Vladimir Voronin beneficiază de imunitatea de preşedinte a ţării, funcţie pe care o deţinea în 2008 şi de imunitatea actuală de deputat. Dacă ultima poate fi retrasă prin votul majorităţii simple de deputaţi, cea de şef al statului poate fi retrasă prin votul a 2/3 a parlamentarilor.

UNIMEDIA aminteşte că Anatol Stati, proprietarul SA "Ascom" îl acuză pe Voronin de cauzarea prejudiciilor în valoare de peste 1,5 mlrd de dolari, ca urmare a adresării, în 2008, a unei scrisori defăimătoare omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev, în care Voronin atenţionează a supra unor eventuale pericole ce le-ar putea cauza statului kazah omul de afaceri modovean. Dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Voronin riscă de la 6 la 10 ani de privaţiune de libertate.

sursa: Unimedia

0 Comments: