14 iulie - Ziua Naţională a Franţei

marți, 13 iulie 2010

14 iulie - Ziua Naţională a Franţei
Foto: 1.bp.blogspot.com

Ziua de 14 iulie are o semnificaţie aprte pentru francezi. Astăzi ei sărbătoresc Ziua Naţională a Franţei. Cu această ocazie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a adresat un mesaj de felicitare Preşedintelui Republicii Franceze Nicolas Sarkozy.


"Cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Franceze, am deosebita plăcere să vă adresez cele mai sincere şi cordiale felicitări, însoţite de urări de pace şi prosperitate pentru  poporul francez", este menţionat în mesajul de felicitare.

De asemenea, Mihai Ghimpu a subliniat că este mulţumit de dinamizarea relaţiilor de prietenie şi cooperare, din ultimii ani, dintre Republica Moldova şi Republica Franceză."Sunt ferm convins că ele se vor extinde şi aprofunda şi în continuare, spre binele ţărilor şi popoarelor noastre", a precizat Ghimpu.

Pe 14 iulie 1789 populaţia Parisului a luat cu asalt vechea fortăreaţă a Bastiliei, devenită închisoare regală, considerată un simbol al absolutismului. Cucerirea ei a demonstrat că puterea regală nu mai era de neînvins, ci că această trebuia să ţină cont de voinţă şi opiniile naţiunii franceze. Un an mai târziu, francezii au celebrat această zi sub numele de "sărbătoarea Federaţiei", care a devenit abia după aproape un secol, Ziua Naţionala a Franţei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: