Organizatorii expoziţiei "Artă interzisă" au fost găsiţi vinovaţi de instigare la ură

miercuri, 14 iulie 2010

Organizatorii expoziţiei
captură video_Youtube.com

Doi bărbaţi, care au organizat în 2007 o expoziţie controversată la un muzeu din Moscova, au fost găsiţi vinovaţi de incitare la ură, scrie BBC.În urmă cu trei ani, Andrei Erofeev şi Iuri Samodurov au organizat expoziţia "Artă interzisă", la Muzeul Sakharov, din capitala rusă. Într-una dintre picturi, capul lui Isus Hristos a fost înlocuit cu cel al lui Mickey Mouse. În alta, capul lui Isus a fost înlocuit de medalia "Ordinul Lenin", cea mai înaltă distincţie naţională a URSS.


Într-o altă reprezentare, o sticlă de Coca Cola era însoţită de mesajul "Acesta este sângele meu". Vizitatorii expoziţiei puteau admira lucrarea numai prin gaura cheii. Lucrările nu au fost realizate de Yerofeyev şi Samodurov, dar ei au fost socotiţi responsabili pentru că au permis vernisarea. 

Erofeev este un expert în artă, iar Samodurov este un fost director al muzeului Sakharov. Cei doi au declarat că deschiderea expoziţiei este forma lor de a lupta cu cenzura artei în Rusia. Expoziţia a deranjat enorm Biserica Ortodoxă Rusă. De altfel, procurorii au declanşat o anchetă în urma unei plângeri semnate de un grup ultra-ortodox din Rusia. 

Samodurov a fost amendat cu 200.000 de ruble (circa 5.000 de euro), în timp ce Erofeev are de plătit 150.000 de ruble (circa 3.750 de euro). Sentinţa este văzută drept un nou pas spre îngrădirea libertăţii de exprimare în Rusia.

Artişti de renume din Rusia au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Dimitri Medvedev prin intermediul căreia 13 au cerut încetarea procesului. Argumentul lor a fost că verdictul "vinovat" ar fi o sentinţă "pentru întreaga artă contemporană rusă". Pentru Samodurov, este a doua acuzaţie de incitare la ură. În 2005, a fost amendat pentru o expoziţie numită "Atenţie: Religie!", organizată la acelaşi muzeu Sakharov.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la evz.ro


0 Comments: