Apelurile de urgenţă vor avea un singur număr – 112

miercuri, 14 iulie 2010

Apelurile de urgenţă vor avea un singur număr – 112

„Concepţiei sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112” (SNUAU) va fi pus în discuţie în săptămâna viitoare. Asta după ce discuţiile privind trecerea tuturor apelurilor de urgenţă la un singur număr – 112 urmau să aibă loc astăzi, dar au fost amânate din cauza şedinţei de Guvern organizate în teritoriu.


“Trecerea la un singur număr a apelurilor de urgenţă este o tehnologie aplicată pe larg în statele occidentale. Principalul plus este comoditatea pentru oamenii ajunşi la nevoie şi o reacţie adecvată la situaţii de urgenţă. În plus, centralizarea resurselor implicate, oferă posibilităţi de economie”, declară reprezentanții Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.

Potrivit sursei, aspectele trecerii la un număr unic vor fi discutate în cadrul unei şedinţe speciale din săptămâna viitoare. Proiectul concepţiei privind SNUAU este elaborat de către un grup de lucru interdepartamental şi corespunde cerinţelor Uniunii Europene conform cărora în ţările membre ale UE drept număr unic pentru apelurile de urgenţă a fost fixat numărul 112. În Republica Moldova Sistemul 112 are drept scop crearea centrelor operative pentru apeluri de urgenţă şi dotarea acestora cu un sistem de telecomunicaţii, destinat anunţării, recepţionării, prelucrării şi transmiterii către serviciile solicitate a apelurilor de urgenţă, în mod centralizat şi unitar. Sistemul este folosit şi pentru comunicarea între serviciile specializate de intervenţie: Poliţie, Salvatori şi Pompieri, Asistenţă Medicală de Urgenţă, Intervenţie Gaze şi alte servicii care au obligaţia de interveni în cazul apelurilor de urgenţă.

sursa: Unimedia

0 Comments: