(Video) Digul de la Leuşeni a fost rupt în această dimineaţă. Vineri apa din luncă se va scurge în Prut.

miercuri, 14 iulie 2010

(Video) Digul de la Leuşeni a fost rupt în această dimineaţă. Vineri apa din luncă se va scurge în Prut.
Foto: UNIMEDIA

O parte din digul de la Leușeni a fost descoperit pentru evacuarea apei din Lunca Prutului

Digul de la Leuşeni a fost rupt în această dimineaţă, fiind dezgolită o fâşie de 80 cm în lăţime, cu o lungime de 60 de metri, a declarat astăzi, 14 iulie 2010, ministrul de Stat Victor Bodiu în cadrul briefingului de presă susţinut după şedinţa Executivului, ce a avut loc în satul Nemţeni.  „Partea rămasă a digului până la nivelurile apei din Prut şi cel din luncă, care astăzi s-au echilibrat, este de 50 de cm”, a confirmat pentru presă vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei” Mihail Penicov, în timpul unei vizite la faţa locului a premierului Vlad Filat.


Nivelul apei în luncă creşte în acest moment cu 1 cm pe oră. Astfel, vineri se aşteaptă ca apa să treacă peste partea de dig rămasă şi să se scurgă în râul Prut. Mihail Penicov asigură că în aceste condiţii nu există riscul de a fi create alte probleme. Aceasta pentru că, conform prognozelor meteorologice şi acţiunilor realizate cu 2 zile în urmă la barajul Costeşti-Stânca, nivelul Prutului urmează să scadă în următoarele zile.

Acesta declară că prima viitură din iulie curent nu prezenta niciun pericol, însă aceasta a fost urmată de alte patru. „Volumul de apă adus de cele cinci viituri în râul Prut este egal cu volumul mediu de apă care trece în întreg anul prin acest râu”, a menţionat vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei”.

Penicov a ţinut să explice care este diferenţa dintre inundaţiile din vara anului 2010 faţă de cele din 2008. „Vârful viiturii din 2008 a fost mare, dar apa s-a retras timp de 3 zile. Dar viitura din acest an ţine deja de 3 zile şi are încă un debit foarte mare”, susţine vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei”. Aceasta este şi posibila explicaţie de ce digul de la Nemţeni nu a rezistat, dar cauza oficială va fi stabilită ulterior, prin crearea unei comisii speciale în acest scop, a declarat Mihail Penicov.

Amintim că digul din apropierea satului Nemţeni a cedat în seara zilei de 6 iulie. Apa s-a revărsat în lunca Prutului afectând satele din apropiere – Nemţeni,  Cotul Morii, Obileni şi Sărăteni.  Capacitatea luncii este de 50 de milioane de metri cubi de apă. O dată cu ruperea digului de la Leuşeni, şi o dată cu creşterea apei din luncă şi scăderea concomitentă a nivelului de apă din Prut, apa din luncă va trece în Prut şi ulterior se va retrage, conform explicaţiei premierului Vlad Filat, confirmată de vice-directorul agenţiei „Apele Moldovei” Mihail Penicov.

sursa: Unimedia

0 Comments: