Proiect: Drum mai scurt până la faliment pentru companiile insolvabile

joi, 27 octombrie 2011

Proiect: Drum mai scurt până la faliment pentru companiile insolvabile
poză simbol
Foto: enational.ro

„Dacă în 3 ani nu poţi să salvezi o întreprindere, nu are rost - trebuie să o treci prin procedura falimentului”. Declaraţia aparţine ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, şi a fost lansată ieri, 26 octombrie 2011, în contextul proiectului Legii insolvabilităţii, aprobat de Guvern. Lazăr a vorbit în acest context despre restructurarea SA „Termocom”.


„Încercăm să restructurăm Termocom-ul, dar investiţiile nu vin şi uzura creşte. Vrem să spargem cercul vicios şi să-i dăm o şansă”, a declarat Lazăr. Potrivit acestuia, la moment se lucrează la un plan de restructurare, dar ar exista şi alte opţiuni pentru soarta agentului termic. Aceasta, în condiţiile în care expiră curând termenul de restructurare de 9 ani, iar datoriile companiei au rămas de ordinul miliardelor de lei. 


„Avem întreprinderi care încercăm să le salvăm de 9 ani, dar nu văd logica. Dacă în 3 ani nu poţi să o salvezi, nu are rost - trebuie să o treci prin procedura falimentului”, consideră ministrul Economiei. Astfel, potrivit proiectului de lege,  executarea planului de restructurare nu va putea depăşi 3 ani, iar dacă debitorul este de importanţă vitală pentru economia  naţională, termenul se poate extinde până la maxim 5 ani. 

Menţionăm că după aprbarea în Parlament, Legea insolvabilităţii se va aplica persoanelor juridice, indiferent de tipul lor de proprietate şi forma juridică de organizare, întreprinzătorilor individuali, inclusiv titularilor de patentăde întreprinzător, societăţilor de asigurări, fondurilor de investiţii, companiilor fiduciare, organizaţiilor necomerciale, înregistrate în RM. Legea menţionată nu se va aplica băncilor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: