NG: Putin mizează pe Filat

miercuri, 26 octombrie 2011

NG: Putin mizează pe Filat
Foto: gov.md

Dacă Parlamentul nu va reuși să aleagă președintele din trei tentative, atunci Legislativul va fi dizolvat. Primul politician în țară va deveni prim-ministrul Vlad Filat, care deja astăzi, pare a fi favoritul Moscovei, scrie publicația rusă Nezavisimaia Gazeta.


„Cetățenii de rând, dar și reprezentanții mediului de afaceri i-au atribuit lui Filat deblocarea exportului vinurilor moldovenești. Săptămâna trecută, premierul moldovean a abordat acest subiect în cadrul întrevederii cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar a doua zi, problema a fost rezolvată”, se menționează în articol.


Potrivit directorului Institutului European de studii politice, Viorel Cibotaru, Vlad Filat nu este favoritul lui Putin, ci mai degrabă, este cea mai promițătoarea candidatură pentru negocieri. „Este prematur să spunem cine va deveni președintele țării, asta pentru că la 18 noiembrie niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi. Este puțin probabil ca AIE și PCRM să ajungă la o candidatură de compromis. Astfel, Parlamentul va fi dizolvat iar țara va ajunge în pragul unor noi alegeri anticipate, care nu vor aduce mari schimbări în raportul de forțe pe scena politică”, crede el. 

Tot mai des se discută o alianță între PLDM și PCRM. „Dacă rezultatul înțelegerilor dintre cele două partide va fi numirea lui Filat în funcția de președinte, atunci acesta va deveni cel mai stabil și influent politician. Dar dac prețul înțelegerii va fi revenirea lui Vladimir Voroni la putere, atunci Filat va rămâne și fără partid, și fără putere!”, crede redactorul publicației Panorama, Dmitrii Ciubașenco. 

UNIMEDIA amintește că la 18 noiembrie va avea loc prima tentativă de alegere a șefului statului. Între timp, AIE a lansat o invitație repetată Partidului Comuniștilor de a se așeza la masa de negocieri. Asta în contextul în care candidatul oficial al Alianței, Marian Lupu, a declarat că este gata să renunțe la funcția de șef al statului. 


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: