Presa azeră: Filat și-a cerut scuze față de Azerbaidjan pentru că a vândut armament Armeniei

joi, 27 octombrie 2011

Presa azeră: Filat și-a cerut scuze față de Azerbaidjan pentru că a vândut armament Armeniei
Prim-ministrul Vlad Filat și Preşedintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev
Foto: gov.md

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, care a avut loc la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia, prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat și-a cerut scuze față de autoritățile din Azerbaidjan pentru vinderea armamentului către Armenia. Cel puțin așa afirmă agenția de știri 1news.az cu referire la declarațiile ambasadorului moldovean în Azerbaidjan, Igor Bodiu, făcute miercuri în cadrul unui briefing de presă. 

Potrivit sursei, Moldova într-adevăr a vândut Armeniei armament în valoare de 3 milioane de dolari. Bodiu a calificat această acțiune drept una incorectă și regretabilă. "Deşi nu există careva sancţiuni internaţionale care ar interzice vânzarea de armament către Armenia, totuși acest pas fost unul greșit din punct de vedere politic", crede ambasadorul.


Totodată, Bodiu a subliniat că Azerbaidjan şi Moldova vor continua colaborarea. "Ambele state sunt membre ale GUAM şi sperăm că acest incident nu va influența relaţiile noastre. În Moldova acest caz se investighează", a mai declarat diplomatul.

UNIMEDIA amintește că la 13 septembrie dimineața, un avion IL-76 a aterizat pe aeroportul Internațional Mărculești. Ministerului Apărării a precizat atunci că aeronava a aterizat la Mărculeşti pentru a prelua o încărcătură militară ce urma a fi transportată în Armenia. Ulterior, deputații comuniști au adresat un șir de interpelări pentru a elucida circumstanțele. Ministerul Apărării a confirmat că a vândut armament Armeniei pentru a se debarasa de unele muniții și armament cu termen de exploatare expirat, pentru nimicirea sau reutiliarea cărora nu există condiții, dar nici nu ajung bani.

De pe urma acestor tranzacții, Republica Moldova va obține câteva zeci de milioane lei, dintre care 80% vor reveni bugetului de stat și 20% Ministerului Apărării. Toţi banii din această tranzacţie au fost virați deja pe contul Ministerului Finanţelor.

Ministerul Apărării declară că documentul-contract încheiat între cele două părţi este perfect legal, iar lista activelor Armatei Naţionale propuse spre comercializare a fost aprobată prin Hotărîrea Parlamentului RM din 30 iunie 2001.

Reamintim că relațiile dintre Azerbaidjan și Armenia au fost întrerupte de 20 de ani. Mărul discordiei este provincia Autonomă Nagorno-Karabah, care face parte oficial din Republica Azerbaidjan, însă a cărei populaţie este majoritar armeană şi care este în prezent ocupată de forţele armate ale Armeniei.

În 1987, Republica Sovietică Socialistă Armenească a revendicat teritoriile RSS Azerbaidjană. Manifestările în favoarea alipirii autonomiei la Armenia au culminat cu adoptarea unei legi cu privire la anexare a acesteia. Cu sprijinul armatei ruse, Armenia a ocupat 20% din teritoriul azer, inclusiv 7 raioane administrative din jurul provinciei. Din cauza războiului, Azerbaidjanul a pierdut 20.000 oameni, iar circa 1 milion de refugiaţi din Nagorno Karabah şi celelalte regiuni ocupate trăiesc în condiţii extrem de grele.

53 de state membre ale OSCE au recunoscut independența Karabah-ului de Sus. În ianuarie 2005 Consiliul Europei a recunoscut Armenia ca un stat ocupant.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: