Sarkozy: Includerea Greciei în Zona euro a fost o eroare

vineri, 28 octombrie 2011

Sarkozy: Includerea Greciei în Zona euro a fost o eroare
Foto: cvlpress.ro

"Includerea Greciei în Zona euro în 2001 a fost o eroare". Declaraţia a fost făcută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy în cadrul unui interviu de totalizare a summit-lui liderilor UE, informează postul de televiziune BBC.


"Grecia nu era pregătită pentru integrarea în zona euro, însă a aderat la bloc prezentând indicatorii economici falși. Acum celelalte țări europene trebuie să o ajute să nu ajungă în colapsul total," a declarat liderul francez.

În acelaşi timp, Sarkozy consideră că datorită deciziilor luate la recentul summit UE, Grecia va fi în măsură să iasă din criza datoriilor şi să evite intrarea în incapacitate de plată. "Am luat decizii importante, care vor permite să evităm catastrofa. Și dacă Grecia îşi va îndeplini consecvent obligaţiile, decizia luată la summit nu va deveni o povară pentru părțile garant", a declarat Sarkozy.

Pe de altă parte, Ministrul Afacerilor Externe al Greciei, Stavros Lambrindis, într-un interviu pentru BBC a declarat că în pofida problemelor cu care se confruntă, Grecia nu este cauza crizei datoriilor din Zona euro. "Aceeaşi situație putem observa în Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia. Nu trebuie de căutat un țap ipășitor, dacă toată Europa se confruntă cu aceiași problemă," a declarat oficialul elen.

UNIMEDIA amintește că liderii țărilor din zona euro au ajuns în dimineaţa zilei de joi la un acord cu creditorii privaţi privind reducerea "voluntară" a datoriilor Greciei cu 50%, fapt ce ar trebui să reducă obligaţiile financiare ale ţării până la un nivel durabil.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: