Ultima bombă atomică de tip B53 este demontată astăzi în SUA

marți, 25 octombrie 2011

Ultima bombă atomică de tip B53 este demontată astăzi în SUA
Foto: Wikipedia

În Statele Unite ale Americii se finisează astăzi, 25 octombrie, lucrările de demontare asupura celei mai mari bombe atomice din timpul Războiului Rece, ultima de acest gen. Bomba de tipul B53 este demontată la întreprinderea Pantex din statul Texas. Potrivit Associated Press, aceste lucrări sunt efectuate înainte de termen cu aproape un an. 

Bomba atomică B53 a fost creată pentru a distruge buncărele subterane și trebuia să fie aruncată de bombardierul B-52. Proiectilul a fost construit în 1962, în timpul Războiul Rece și crizei din Caraibe. Aceasta câtărește 4,5 tone, iar puterea, potrivit cercetărorilor amerciani, este aproximativ de 600 de ori mai mare decât cea a armei nucleare cu care a fost atacat orașul japonez Hiroshima, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Statele Unite a început demontarea bombelor de tip B53 încă din anul 1980, dar munițiile gigante s-au numărat în arsenalul forțelor strategice ale țării până în 1997.

Scopul angajaților Pantex, în lucrările de demontare, constă în primul rând în extragerea a aproximativ 136 de kilograme de substanțe exlozibile și încărcăturii nucleare din uraniu.

În prezent, SUA mai deține bombe atomice de tip B61.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: