Aspirina ne protejează de cancerul ereditar

vineri, 28 octombrie 2011

Aspirina ne protejează de cancerul ereditar
poză simbol

Un studiu publicat în ediţia de astăzi a jurnalului medical The Lancet arată că aspirina, consumată zilnic, reduce cu 60% numărul cazurilor de cancer ereditar în rândul persoanelor predispuse la această afecţiune.


Studiul a fost efectuat pe 861 de pacienţi ce sufereau de sindromul Lynch, o afecţiune genetică care conduce la cancer colorectal. Voluntarii au fost împărţiţi aleator în două grupuri. Cei din primul grup au consumat zilnic, timp de cel puţin 2 ani, 600 de miligrame de aspirină, celorlalţi voluntari fiindu-le administrată o pilulă placebo.


După 2 ani, persoanele care au consumat zilnic aspirină prezentau cu 44% mai puţine cazuri de cancer colorectal în comparaţie cu pacienţii cărora le fusese administrată pilula placebo. Efectul pozitiv al aspirinei a devenit mai accentuat după perioade mai lungi de administrare. Astfel, la 5 ani după începerea studiului, pacienţii care au luat zilnic 600 mg de aspirină prezentau cu 63% mai puţine cazuri de cancer colorectal.

John Burn, conducătorul studiului, afirmă că "medicii ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a prescrie aspirină pacienţilor care prezintă un risc mare de a dezvolta acest tip de cancer". Deoarece aspirina, consumată zilnic, poate provoca afecţiuni ale stomacului, Burn recomandă ca doctorii să ia măsurile necesare pentru a reduce efectele secundare.


0 Comments: