Trecem la ora de iarnă. Nu uitaţi să sincronizați ceasul!

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Trecem la ora de iarnă. Nu uitaţi să sincronizați ceasul!
Poză simbol
Foto: romaninuk.net

Republica Moldova trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 30 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.


Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră , iar 25 octombrie - având 25 de ore - va fi cea mai lungă zi a anului.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

Deși anterior se anunțau că renunță la trecerea la ora de iarnă, ucrainenii și transnistrenii au decis într-un final să mute acele ceasornicului. Federația Rusă și belarus au renunțat la ora de iarnă.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: