Un sistem de pensii eficient în Moldova înseamnă lucru mult până la pensionare şi viaţă puţină după

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Un sistem de pensii eficient în Moldova înseamnă lucru mult până la pensionare şi viaţă puţină după
Poză simbol
Foto: noi.md

Vești îngrijorătoare pentru fondul public de pensii moldovenesc. În anul 2012, numărul bărbaților care vor atinge limita vârstei de pensionare va fi cu circa 35% mai mare față de cel înregistrat anul trecut, spun analiştii Expert-Grup. "Aceasta este cea mai mare creștere de pe tot parcursul perioadei de tranziție, ceea ce, în comun cu sporul natural negativ al populației, accentuează presiunile crescânde asupra fondului public de pensii", scrie expertul Adrian Lupuşor într-un nou număr de Expres-analiză.

Creșterea numărului bărbaților care vor atinge vârsta de pensionare în următorul an este al doilea val generat de ieșirea la pensie a persoanelor născute în perioada exploziei demografice de după al doilea război mondial. 


Primul val a fost generat în 2007 în urma creșterii cu circa 18% a numărului femeilor care au atins limita vârstei de pensionare. În același an, deficitul bugetului de asigurări sociale de stat practic s-a triplat, ajungând până la 87,4 mln lei, scrie în Expres-analiză.

Spre deosebire de majoritatea țărilor din regiune, sistemul public de pensii moldovenesc este bazat pe un sigur pilon, cel redistribuitiv. Potrivit sursei citate, în acest sistem, contribuțiile actualilor plătitori sunt automat redistribuite actualilor pensionari în baza principiului solidar. "Dacă omitem principiile morale, pentru o mai bună funcționare a acestui sistem este necesar ca oamenii să lucreze mult până la pensionare și să trăiască puțin după", scrie analistul Lupuşor.

Pentru ca un sistem să fie eficient și sustenabil, acesta trebuie sprijinit de piloni adiționali, cum ar fi pensiile cumulate obligatorii și pensiile cumulate facultative, susţin experţii.

Amintim că în cadrul unui interviu acordat pentru UNIMEDIA, preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă a declarat că introducerea sistemului privat de pensii este o reformă complexă, care a luat României circa 10 ani pentru implementare. Această reformă constă în faptul că partea de asigurări din salariu, achitată de angajator (22%), urmează să meargă la pensia asigurată de stat, iar cota achitată de angajat (7%), după dorinţa sa, să fie asigurată în fondul privat de pensii.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: