(video) Regele Mihai: Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate

marți, 25 octombrie 2011

(video) Regele Mihai: Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate
Foto: gandul.info

Pentru prima dată de la abdicarea sa, Majestatea Sa Regele Mihai I al României, a rostit astăzi un discurs în plenul Parlamentului român. Fostul suveran al României împlinește 90 de ani și cu această ocazie a dorit să se adreseze Camerelor reunite ale Legislativului. 

„Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului”, a spus Regele Mihai în debutul luării sale de cuvânt, citat de gandul.info.


Majestatea Sa a ținut să evoce memoria tuturor celor care au căzut în războaiele purtate pentru independența țării, după care s-a referit la drumul parcurs de România în ultimii 20 de ani, dar și la pericolele politicii.

„Politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului. Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți”, a declarat fostul suveran român.

Regele Mihai I al României şi-a închieat discursul susţinut în Parlamentul de la Bucureşti cu o remarcă despre românii din afara graniţelor.

„Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi”, a declarat Regele.

Majestatea Sa a menționat că Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor, iar jurământul său a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. „Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna,” a conchis sursa.

UNIMEDIA precizează că discursul de astăzi este primul discurs susţinut în Parlament de Regele Mihai, după 64 de ani. În sala Parlamentului au fost prezenţi parlamentari din toate partidele, iar în lojă numeroşi invitaţi. Nici președintele român, Traian Basescu și nici premierul Emil Boc nu au onorat invitația Casei Regale. 



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: