31 octombrie - data limită de achitare a poliței de asigurare

miercuri, 26 octombrie 2011

31 octombrie - data limită de achitare a poliței de asigurare

31 octombrie 2011 este ultima zi când proprietarii de terenuri agricole își pot achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală la un preț de 693 lei, cu o reducere de 75 %. În cadrul reducerilor, a crescut substanțial numărul beneficiarilor de polițe medicale în rândul fermierilor, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). 


Pentru a asigura accesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova la serviciile medicale şi farmaceutice, Guvernul a prelungit perioada în care poate fi procurată poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, de la 31 martie până la 31 octombrie 2011 și a păstrat pentru al doilea an reducerea de 75% pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă.

„A fost o decizie a Guvernului benefică pentru deţinătorii de terenuri agricole. Aceştia fac parte dintr-o categorie a populaţiei cu venituri mici şi din punct de vedere finanaciar au un acces limitat la serviciile medicale. Atunci când ajung în situaţii grave de sănătate nu au cum să-şi permită să plătească pentru serviciile medicale. or sănătatea costă. Aşa că mulţi dintre aceştia înţeleg că e bine să profite de reduceri. Comparativ cu anul precedent, spre exemplu în Hâncești, numărul beneficiarilor a crescut cu circa 25%”, a menționat Maria Codreanu, directorul Agenției teritoriale Hîncești, CNAM.

Cei care nu vor achita primele de asigurare obligatorii de asistenţă medicală până pe 31 octombrie vor trebui să achite prima integral, 2772 de lei, plus amenzi şi penalităţi în valoare de 0.1% la fiecare zi de întârziere. „Primele luni de toamnă este perioada în care agricultorii își strâng recolta, majoritatea acum au posibilitatea să-și procure polița medicală. Datorită reducerii de 75% ei achită mai puțin și beneficiază 100% de serviciile medicale care sunt incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, a specificat Dumitru Batâr, directorul Agenției Teritoriale Cahul, CNAM.

Deţinătorii de poliţe se pot bucura de investigaţii medicale, medicamente, internare în spital – toate gratuit, dacă îşi iau poliţa de asigurare medicală. „Pacienții care beneficiază de poliță au acoperite toate cheltuielile pentru , examinare, tratament în care sunt incluse şi medicamentele necesare, dar şi cazarea, şi mâncarea. Ei au parte de tratament complet, individual, nelimitat în limita programului unic. Ceilalți, care aleg să nu-şi asigure riscul de îmbolnăvire, suportă de sine stătător cheltuielile, care sunt foarte mari în cazul spitalizării”, a declarat Dumitru Mahu, vicedirector al Spitalului raional Hâncești.



Publicitate

sursa: Unimedia

0 Comments: