Expert-Grup: Impunerea plăţii de 20% pentru cei cu sistem autonom de încălzire este abuzivă şi ilegală

duminică, 23 octombrie 2011

Expert-Grup: Impunerea plăţii de 20% pentru cei cu sistem autonom de încălzire este abuzivă şi ilegală
Foto: stiri.acasa.ro

Guvernul a decis să majoreze pentru consumatorii deconectaţi de la sistemul centralizat de încălzire plata de 5% la 20% din costul pe metrul pătrat încălzit de furnizorul centralizat. În Nota informativă la Hotărârea de Guvern scrie că plata de 20% apare drept plată pentru pierderile de energie nemijlocit în apartamente prin ţeava de tranzit, plată pentru consumul prin pereţi de la vecini, precum şi plată pentru încălzirea spaţiilor comune. Centrul Analitic Independent Expert-Grup consideră că impunerea acestei plăţi este una abuzivă şi ilegală.


"... trecând prin apartament, o parte din energie (dacă temperatura agentului este mai mare decât cea din cameră) se pierde şi aceasta trebuie plătită sau izolată ţeava în aşa mod încât practic să fie excluse pierderile de temperatură", ţine să cadă de-acord analistul Expert-Grup, Dumitru Budianschi. Totodată, expertul consideră că este puţin probabil ca cineva să investească circa 2 mii euro pentru ca ulterior să se încălzească prin pereţi de la vecini. Mai mult decât atât, expertul menţionează că transferul de căldură poate fi şi invers, spre cei cu sistem centralizat. 


De asemenea, analistul vede consumurile în subsol şi etajele tehnice ca pierderi, ce n-ar trebui să fie achitate. "Totodată, plata pentru încălzirea scărilor şi a încăperilor administrative, acolo unde acestea există, este justificată. Suprafeţele ocupate de scări sunt diferite pentru diferite blocuri, multe din acestea nu se încălzesc, sistemul fiind deconectat sau deteriorat integral sau parţial. Prin urmare chiar dacă această plată pentru încălzirea scărilor este justificată, aceasta trebuie să fie în conformitate cu situaţia reală din fiecare scară", scrie analistul Expert-Grup.

În concluzie, expertul Dumitru Budianschi susţine că nivelul plăţii, de 20%, fundamentat prin analogii generale se pare a fi o modalitate cel puţin ciudată. "Impunerea acestei plăţi prin Hotărâre de Guvern, fără a ţine cont de condiţiile concrete este o formă abuzivă şi, probabil, ilegală", spune analistul. Totodată, dacă analizăm această decizie ca una ce are drept scop descurajarea debranșărilor, este total absurd ca această taxă să fie aplicată pentru cei care deja s-au deconectat. 


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: