ANPC: 7 petrolişti vor fi amendaţi cu circa 2 milioane de lei

joi, 17 februarie 2011

ANPC: 7 petrolişti vor fi amendaţi cu circa 2 milioane de lei
Foto: whalecottage.com

Şapte agenţi economici de pe piaţa petrolieră din Republica Moldova vor fi sancţionaţi cu circa 2 milioane de lei. Aceasta pentru că au încălcat Legea cu privire la protecţia concurenţei prin acţiunile coordonate cu administraţiile publice. Decizia a fost luată de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) şi a fost anunţată astăzi, 17 februarie 2011, de către directorul general ANPC, Viorica Cărare, în cadrul unei conferinţe de presă. Este vorba despre companiile Lukoil, Petrom, Bemol, Rompetrol, Tirex, Valiexchimp.


Valorea sancţiunii pentru fiecare petrolist în parte va fi determinată în funcţie de profitul acestuia. Banii vor fi vărsaţi integral în buget, potrivit directorului general ANPC. Estimativ, valoarea totală a sancţiunii pentru toţi cei şapte agenţi economic este de circa 2 milioane de lei. "Petroliştii au fost sancţionaţi pentru înţelegerile lor de cartel administrativ", a precizat Viorica Cărare.

ANPC solicită din nou Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a anula obligaţia petroliştilor de a anunţa despre majorarea preţurilor la combustibili cu 3 zile înainte. "Când se anticipează scumpirile, se diseminează informaţia, lumea reacţionează şi îşi face rezerve. ANRE ar trebui să controleze dacă petroliştii depăşesc rata profitului de 10% nu înainte, ci după ce aceştia afişează preţuri noi", declarase Cărare anterior.

Pe de altă parte, directorul general ANRE, Victor Parlicov, susţine că Agenţia pe care o conduce acceptă varianta propusă de ANPC, dar nu vede cum această modificare în activitatea ANRE-ului ar rezolva problema Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei.

ANPC solicită Parlamentului să elimine barierele de intrare pe piaţa petrolieră. "Actualmente, importatorii de produse petroliere trebuie să deţină depozite petroliere de minim 5000 m.c. şi un capital propriu în mărime de cel puţin 750 mii dolari SUA", a menţionat directorul general ANPC. Aceasta consideră că statul reglementează excesiv piaţa produselor petroliere.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: