Ruptura moldovenilor cu AIE2

vineri, 18 februarie 2011

Ruptura moldovenilor cu AIE2
Foto: cojocari.ro

Citeam un interviu din Adevărul. Lado Gurganidze, fost premier al Georgiei, povestea un lucru incredibil, o chestie care pur şi simplu m-a lăsat interzis. Citez din memorie: “toată poliţia rutieră din Georgia a fost concediată, iar apoi am angajat oameni tineri, care au fost bine plătiţi. Trei luni de zile ţara a stat fără poliţie rutieră. Înainte de reformă, această instituţie era cea mai coruptă din ţară, astăzi depăşeşte biserica la capitolul încredere din partea populaţiei.” Cum să vă spun ca să mă înţelegeţi mai bine? Am simţit în acel moment o mare deznădejde. Am avut pentru câteva minute sufletul răvăşit. Frate, moldovenii sunt nişte mămăligari mioritici şi fricoşi. Nu le ajungem nici până la glezne georgienilor. 


După revoluţia noastră, după schimbarea noastră de sistem, de fapt nu s-a schimbat nimic. Practic, suntem la fel de putrezi, poate chiar mai corupţi decât gruzinii şi totuşi ne complacem în mizeria asta birocratică. Procuratura geme de corupţie, înşelătorie, demagogie. Ei şi ce? N-a fost dat afară nici un procuror. Nici unul. Toate-s vechi şi noi sunt toate, domnule. Vorbeam cu tata şi-l întrebam, cum mai e prin Moldova? A oftat lung. Nimic nou, totul se scumpeşte, iaca şi telefonul de curând. Am simţit multă dezamăgire în aceste vorbe. Din păcate, sentimentul se răspândeşte ca un virus. Cam repede s-a băgat dezamăgirea în sufletul oamenilor. Cam repede s-au săturat moldovenii de noua conducere.

Teoretic, există câteva etape atunci când o nouă forţă, un partid reformator, cu idei mari, câştigă puterea. Prima fază este de dragoste patetică şi fără măsură dintre oameni şi politicieni. De obicei ţine puţin: până se răcesc ştirile de la televizor despre ce viitor luminos ne aşteaptă; până se plictisesc şi oamenii, şi politicienii de discursuri. Apoi intervine aşteptatul. Ceva de genul, hai să vedem ce-o să facă şi ăştia. Oamenii sunt în expectativă, iar politicienii se retrag în spatele uşilor să gândească strategii, măsuri de ieşit din criză.

Citește continuarea pe blogul lui Vitalie Cojocaru... 

sursa: Unimedia

0 Comments: