Bogatu: Biden vine la Chișinău să scape Moldova de influența Kremlinului

vineri, 18 februarie 2011

Bogatu: Biden vine la Chișinău să scape Moldova de influența Kremlinului
Foto: ziar.jurnal.md

„În urma vizitei lui Biden, Republica Moldova va înceta să mai existe ca un proiect rusesc de sorginte sovietică și se va transforma oficial într-un proeict euro-atlantic. Chiar dacă acest fapt nu va grăbi soluționarea conflictului transnistrean, el va netezi drumul Chișinăului spre Europa”. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, care exlică în Jurnal de Chișinău care este scopul vizitei în Moldova a vicepreședintelui SUA. 


Potrivit lui Bogatu, vizitele liderilor unor puteri mondiale într-o ţară mică nu pot fi întâmplătoare, ele au o motivaţie extraordinară. „Călătoria lui Gulliver în țara piticilor este mai curând o excepţie decât o regulă”, scrie analistul.

Chiar dacă vicepreşedintele SUA va efectua o vizită în Moldova, Finalanda și Federația Rusă, în opinia lui Bogatu, punctul nodal al voiajului va fi Kremlinul. Subiectul de discuţie urmează a fi modernizarea Rusiei, adică negocierea condiţiilor în care Kremlinul ar putea beneficia de asistenţa americană pentru relansarea tehnologică a economiei sale. Acest fapt reiese din declarațiile lui Biden, care a menționat în repetate rânduri, că SUA își dorește o nouă relație cu Rusia, „fără a-i recunoaște sfera de influență”.

„Având în vedere şi faptul că, de la un timp încoace, SUA fac tandem cu Germania pentru a-i determina pe ruşi să se retragă de la Nistru în schimbul asistenţei financiare şi tehnologice occidentale, nu încape îndoială că Biden va juca la Moscova cartea moldovenească”, explică Bogatu.

Potrvit lui, americanii vor invoca interesul lor şi cel al europenilor de a da Chişinăului mână liberă în drumul lui spre UE pentru a-i constrânge astfel pe Putin şi Medvedev să renunţe la pretenţiile lor de a controla şi de acum încolo Republica Moldova. „Sosirea lui Biden intervine exact în momentul în care americanii au decis finanţarea scutului antirachetă din România. Acest fapt creşte, neîndoios, nu numai ponderea geopolitică a Bucureştiului, ci şi, păstrând proporţiile, cea a Chişinăului”, explică analistul.

„Astfel, în urma vizitei lui Biden, Republica Moldova nu va înceta, în sfârşit, să mai existe ca un proiect rusesc de sorginte sovietică pentru a se converti oficial în unul euro-atlantic. Astfel, ruşilor li se va da de înţeles că, indiferent dacă se vor cărăbăni sau nu din regiunea rebelă, Occidentul va ajunge la Nistru. Acest fapt, chit că nu va conduce la soluţionarea grabnică a chestiunii transnistrene, va netezi drumul Chişinăului spre Europa”, conchide Bogatu.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: