Din 2012, piaţa zahărului din Moldova se îndulceşte cu un nou producător

sâmbătă, 19 februarie 2011

Din 2012, piaţa zahărului din Moldova se îndulceşte cu un nou producător
Foto: civilizationsfuture.com

Începând cu anul 2012, pe piaţa zahărului din Republica Moldova va intra un nou producător. Este vorba despre compania poloneză Polish Sugar. Despre aceasta a anunţat premierul Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni la Publika TV. Potrivit prim-ministrului, apariţia unui actor pe piaţă va intensifica concurenţa şi va influenţa modul de formare a preţurilor la zahăr. 


În prezent, în Moldova sunt doi producători de zahăr: "Magt Vest" şi "Südzucker-Moldova", companii ce controlează peste 90% din vânzările de pe piaţa internă. În urma unei înţelegeri amiabile, producătorii au hotărât la 15 februarie curent să-şi suspende exporturile de zahăr. Potrivit lor, aceasta pentru preveni o criză pe piaţa internă şi pentru a evita scumpirea acestui produs. 

"Avem zahăr destul pentru a acoperi consumul, dar pentru a preveni o criză, consiliul a apelat la această decizie", a declarat ministrul Vasile Bumacov. El susţine că intervenţia pe piaţă a statului prin măsuri administrative este una dintre cele mai puţin dorite decizii în acest sens.

Producătorii de zahăr din Moldova menţionase anterior că dacă exportul va continua, atunci există riscul ca preţul zahărului la consumator să ajungă în perioada vară-toamnă până la 20 de lei/kg. Amintim că ultima scumpire a zahărului a avut loc cu mai puţin de o lună în urmă, când preţul zahărului la producător a crescut până la 12 lei/kg, adică cu 60 de bani. Această scumpire a fost determinată de aceeaşi cauză, volumul mare de zahăr exportat.

În luna ianuarie, în cadrul şedinţei privind problema preţurilor, organizată la Guvern, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dumitru Godoroja, a menţionat că o cantitate semnificativă de zahăr iese din ţară prin contrabandă.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Publika TV


0 Comments: