După 249 de zile fără guvern, Belgia egalează recordul mondial irakian

joi, 17 februarie 2011

După 249 de zile fără guvern, Belgia egalează recordul mondial irakian
Palatul Regal din Bruxelles
Foto: Reuters

Astăzi, Belgia intră în cea de-a 249-a zi fără guvern. Este fix timpul de care au avut nevoie irakienii ca să semneze un acord pentru formarea guvernului. E drept ca până la un executiv care să funcţioneze s-au mai scurs 40 de zile.


Este un record mondial pentru Belgia, după ce l-a bătut deja pe cel european. Doar Olanda a mai stat fără guvern 208 zile, în 1977.
 
Aşa situaţie instabilă de pe scena politică este un motiv în plus pentru a-i scoate pe belgieni în stradă. Protestatarilor nu le lipseşte simţul umorului şi au botezat mişcarea "revoluţia cartofilor prăjiţi". Sunt organizate proteste la Bruxelles, Anvers, Gand, Louvain şi Liege.

Din 13 iunie anul trecut, partidele politice flamande şi francofone nu au reuşit să depăşească divergenţele ca să formeze o coaliţie guvernamentală.

Ieri, Regele Albert al II-lea al Belgiei a decis să-i prelungească, cu două săptămâni, misiunea lui Didier Reynders, liderul liberalilor francofoni pentru formarea unei coaliţii guvernamentale.

În urma alegerilor, cele mai multe mandate în parlamentul federal au fost obţinute de Noua Alianţă Flamandă (formaţiune naţionalistă condusă de Bart De Wever) şi de Partidul Socialist (PS, francofon, condus de Elio Di Rupo), notează Agerpres.

Sursa: evz.ro

 


0 Comments: