Ioniţă: Vorbim de privatizări de 10 ani. Nu le putem face în 9 luni

vineri, 18 februarie 2011

Ioniţă: Vorbim de privatizări de 10 ani. Nu le putem face în 9 luni
Veaceslav Ioniță
Foto: reportingproject.net

"Despre privatizarea companiilor Moldtelecom, Air Moldova şi Băncii de Economii vorbim deja de 10 ani. Nu avem cum să le privatizăm în 9 luni". Declaraţia aparţine preşedintelui comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, şi a fost lansată drept replică la afirmaţiile lui Dodon privind condiţiile de privatizare care ar fi fost impuse de către FMI Republicii Moldova, cu ocazia vizitei sale la Chişinău din 2-16 februarie curent. 


Amintim că ieri, 17 februarie 2011, Igor Dodon a declarat pentru presă că în primele 9 luni ale anului 2011, vor fi selectaţi consultanţii care să evalueze modalităţile de privatizare ale Moldtelecom şi Air Moldova şi va fi întocmită foaia de parcurs pentru privatizarea Băncii de Economii. Deputatul comunist susţine că acestea ar fi unele dintre condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional Republicii Moldova, pentru a-şi obţine tranşa de 77 milioane de dolari pentru anul 2011.

"Nimeni nu spune că se fac privatizări. Important este ca aceste companii să fie gestionate mai eficient", a spus Veaceslav Ioniţă. Potrivit ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, în cadrul vizitei misiunii FMI la Chişinău nu s-a discutat despre anumiţi termeni concreţi de realizare a privatizărilor.

Amintim că privatizarea Moldtelecom-ului este o cerinţă a Fondului Monetar Internaţional încă din anul 2002. Acum 9 ani, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, promitea să vândă Moldtelecom-ul unei companii din Moscova pentru 20 de milioane de dolari, ofertă care a fost respinsă de Comisia guvernamentală pentru privatizarea companiei.

Ulterior, în septembrie 2008, Guvernul urma să selecteze un consultant care să evalueze modalităţile de privatizare a operatorului naţional de telefonie fixă. Acesta era un angajament al RM faţă de FMI, prevăzut într-un Memorandum, în urma semnării căruia ţara noastră a primit de la Fond un împrumut de 18,6 milioane dolari.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: