SECRETELE hibernării urșilor, explicate de cercetători. VEZI VIDEO

sâmbătă, 19 februarie 2011

SECRETELE hibernării urșilor, explicate de cercetători. VEZI VIDEO
Foto: aanimale.com

Oamenii de ştiinţă cred că dacă mecanismul poate fi reprodus la oameni, atunci "ora de aur" - perioada de timp critică după ce un om a suferit un atac de cord, un atac cerebral sau un traumatism major - ar putea fi extinsă la "ziua de aur". 


Oamenii de ştiinţă au descoperit că urşii negri îşi încetinesc metabolismul cu 75% pentru a dormi aproape jumătate de an, fără a mânca sau a bea apă, scrie realitatea.net.

În acelaşi timp, îşi încetinesc bătăile inimii dramatic, câteodată având chiar o bătaie la 20 de secunde.

Acesta este primul studiu în care cercetătorii au putut monitoriza urşii negri din America de Nord, în timpul hibernării lor de şapte luni. Rezultatele i-au uimit pe experţi.

Ei spun că descoperirile sunt extrem de importante pentru medicină - ar putea permite doctorilor să încetinească metabolismul pacienţilor în timp ce aşteaptă tratamentul salvator. Rezultatele ar putea ajuta şi astronauţii în lungile călătorii prin spaţiu, aceştia intrând în hibernare până la destinaţie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în timpul hibernării urşilor, pulsul încetineşte de la circa 55 de bătăi pe minut la doar 14.

"De fiecare dată când ursul respiră, inima lui accelerează pentru un scurt moment, ajungând la pulsul unui urs care se odihneşte pe timp de vară. După ce respiră, inima încetineşte din nou", a explicat dr. Olvind Tolen, de la Universitatea din Alaska.

Cercetătorii, care au publicat studiul în revista Science, au studiat cinci urşi negri capturaţi de autorităţi, atunci când s-au apropiat prea mult de oraşele din Alaska.

În sălbăticia din Alaska, urşii îşi petrec între 5-7 luni în hibernare, în fiecare iarnă. În acest timp, ei nu mănâncă, nu beau, nu urinează şi nu defechează. Totuşi, primăvara ies din bârlog în cele mai bune condiţii de sănătate. Oamenii de ştiinţă au implantat în corpurile urşilor studiaţi transmiţătoare radio pentru a monitoriza pulsul, temperatura corpului şi activitate musculară. Măsurătorile nivelului de oxigen din sânge au arătat că urşii şi-au încetinit metabolismul la doar 25% faţă de cel din timpul verii. Metabolismul încetinit îi ajută să trăiască doar din grăsimea acumulată în timpul verii şi toamnei.

Temperatura corpului a fluctuat între 30 - 36 grade Celsius, într-un ciclu de şapte zile, un lucru nemaiîntâlnit până acum la alte animale care hibernează. Când temperatura corpului a ajuns la 30 de grade, urşii au început să tremure, iar temperatura a ajuns la 36 de grade.



Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


0 Comments:

 
Știri
Templates Novo Blogger