Ministerul Mediului avertizează populaţia: Consumul icrelor de Mreană este periculos

joi, 17 februarie 2011

Ministerul Mediului avertizează populaţia: Consumul icrelor de Mreană este periculos

În perioada 31 ianuarie – 10 februarie 2011 în raionul Soroca au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicaţie în urma consumului icrelor de peşte. Investigaţiile efectuate au demonstrat că toate persoanele intoxicate au consumat icre de peşte de specia „mreană” (Barbus Barbus L.) procurat de la pescarii amatori, care pescuiesc în fluviul Nistru în preajma or. Soroca.


Mreana face parte din clasa Actinopterygii, Ordinul Cypriniformes, Familia Cyprinidae, populează bazinele acvatice naturale din republică - r.Prut şi f.Nistru. În ihtiofauna autohtonă se întâlnesc trei tipuri: Mreană de Nipru (Barbus barbus borystenicus), Mreană vînătă (Barbus meridionalis petenyi) şi  Mreana comună (Barbus barbus L.).

 

Caracteristici generale: peştele măsoară în mediu între 30-50 cm şi cântăreşete de la 500 gr până la 3 kg, maxima de viaţă este de 15 ani. Are corpul alungit, solzi mici, botul lung cu 4 mustăţi (caracteristică care face ca specia să fie uşor identificată şi deosebită de alte specii), după caracterul de nutriţie este de bază zoobentofag (larve, viermi, crustacee, moluşte).

 

Icrele mrenei sunt mari în diametru (1,1-2,6 mm), de culoare galbenă-portocalie, otrăvitoare în perioada reproducerii.

 

Prolificitatea unei femele este de 15-50 mii icre, vîââsta reproductivă 3-5 ani, după caracterul de reproducere este litofil (depune icrele pe substrat pietros de obicei).

 

În acest context Ministerul Mediului atenţionează populaţia, că în perioada de reproducere icrele sunt toxice şi pot provoca indigestii severe, din cauza că specia a căpătat în decursul evoluţiei un mecanism de apărare contra peştilor răpitori, care se hrănesc cu icrele depuse.

 

Consumul icrelor de mreană şi subspeciilor acesteia provoacă dureri de cap, greţuri şi diaree. Datele investigaţiilor ştiinţifice indică că substanţa otrăvitoare se numeşte ciprinidină şi se descompune doar la fierbere în decurs de 3-4 ore.

 

Se recomandă populaţiei să se informeze privind specia de peşte procurată şi atenţionează pescarii că Mreana de Nipru şi Mreana vânătă sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi pescuitul lor este interzis. Despăgubirile pentru prejudiciul cauzat prin pescuitul acestor specii de peşti este de 200-225 unităţi convenţionale.

 

Mreană vînătă (Barbus meridionalis petenyi)

 
 

 

Mreană de Nipru (Barbus barbus borystenicus)
 
 


Mrean
ă comună (Barbus barbus L.)

 

Sursa: UNIMEDIA

 


0 Comments: