Situaţia în sistemul municipal de sănătate: Salarii mici, volum mare de lucru, utilaj învechit, insuficienţa cadrelor medicale

vineri, 18 februarie 2011

Situaţia în sistemul municipal de sănătate: Salarii mici, volum mare de lucru, utilaj învechit, insuficienţa cadrelor medicale
Poză simbol
Foto: ecb.int/

Salarii mici, lipsa de utilaje noi, insuficienţa cadrelor, acestea sunt principalele probleme care există în sistemul de sănătate al municipiului Chişinău. Un raport al activităţii Direcţiei Sănătate pe anul 2010, a fost prezentat în cadrul unei reuniuni cu participarea şefilor instituţiilor medicale publice din cadrul municipiului Chişinău, directori de spitale. La eveniment au participat primarul general, Dorin Chirtoacă, vicepremierul Mihai Moldovanu şi Ministrul Sănătăţii, Adrian Usatâi.


Şefa Direcţiei Sănătate a Primăriei Chişinău, Luminiţa Suveică a menţionat că finanţările programelor sociale sunt suficiente. Consiliul Municipal Chişinău a alocat surse pentru programele privind susţinerea diabeticilor, prin procurarea insulinei şi a testelor pentru verificarea nivelului de glucoză în sânge; programul ce vizează protezarea dentară gratuită pentru pensionari şi invalizi, alocându-se în aceste scopuri 1,1 milioane lei;  pentru alimentarea gratuită a copiilor în primul an de viaţă (din familiile social  dezavantajate) – peste 5,7 milioane lei, în scopul procurării produselor lactate adaptate; susţinerea  Programului „Anticancer”, prin alocarea sumei de 120 mii lei pentru procurarea preparatelor antidolore etc. 

Totodată, sistemul Ocrotirii Sănătăţii din municipiul Chişinău se confruntă şi în prezent cu aceleaşi probleme ca şi ani trecuţi: salarii mici, volum mare de lucru, utilaj medical învechit, migrarea cadrelor, insuficienţa de asistente medicale, starea clădirilor spitalelor etc.

La rândul său, primarul general, Dorin Chirtoacă a remarcat că municipalitatea a alocat în acest an ramurii Ocrotirii Sănătăţii surse în volum dublu faţă de anul trecut şi că pe an ce trece bugetul Direcţiei Sănătate este în creştere, deşi veniturile municipiului Chişinău în ultimii 3 ani sunt cu 30 la sută mai mici. Edilul a ţint să remarce că aportul municipalităţii este mai substanţial chiar faţă de cel al statului, nemaivorbind de alocările în celelalte unităţi administrative.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: