Proiect anticorupţie al Kremlinului: Amendă de 100 de ori mai mare decât valoarea şpăgii

miercuri, 16 februarie 2011

Proiect anticorupţie al Kremlinului: Amendă de 100 de ori mai mare decât valoarea şpăgii

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a trimis miercuri spre examinarea Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, un proiect de lege ce prevede sancţionarea corupţiei prin amenzi de o sută de ori mai mari decât valoarea mitei.


Amenzile nu trebuie să depăşească totuşi suma de 500 de milioane de ruble (12,5 milioane de euro), acestea fiind percepute pentru dare de mită, luare de mită şi intermedierea actului de corupţiei, precizează un comunicat al Kremlinului. 

În mesajul adresat naţiunii la 30 noiembrie 2010, preşedintele rus afirma că mita trebuie sancţionată cu amenzi de o sută de ori mai mari. 

În prezent, Codul Penal rus prevede o amendă maximă pentru luare de mită de 1 milion de ruble (25 de mii de euro) sau încasarea salariului acuzatului pe cinci ani. Darea de mită este pedepsită cu amendă maximă de 500 de mii de ruble (12,5 mii de euro) sau încasări din salariu pe o perioadă de trei ani. 

Organizaţia neguvernamentală anticorupţie Transparency International, cu sediul la Berlin, a evaluat constant Rusia ca fiind una dintre ţările cele mai corupte din lume. În 2009, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei, Rusia era clasată pe locul 146 din 180 de ţări, figurând în acest clasament anticorupţie într-o poziţie inferioară unor ţări ca Togo, Pakistan şi Libia

0 Comments: