Trafic de influenţă la Primărie şi S.A. "Apă-Canal": Suspecţii nu-şi recunosc vina

joi, 17 februarie 2011

Trafic de influenţă la Primărie şi S.A.
Poză simbol
Foto: flux.md

Patru persoane sunt bănuite că ar fi extorcat 450 mii de euro de la reprezentanţii unei companii mixte şi au exercitat influenţă asupra funcţionarilor de la Primărie şi de la Apă-canal în vederea obţinerii certificatelor necesare pentru construcţia unui cartier locativ pe bd. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al Capitalei. Despre aceasta a anunţat astăzi, 17 februarie, şeful de direcţie în cadrul Direcţiei generale urmărire penală, Mihai Cojocaru, în cadrul unei conferinţe de presă.


Potrivit sursei, cei patru au fost reţinuţi în flagrant pe 16 februarie, în timp ce primeau ultima tranşă de bani 370 mii euro, prima tranşă de 50 000 euro şi 550 000 lei, fiind găsită în rezultatul percheziţiei. În prezent aceştia se află în incinta izolatorului CCCEC, fiind reţinuţi pentru 72 de ore. Suspecţiile neagă toate acuzaţiile şi refuză să-şi recunoască vina.

Este vorba despre doi agenţi imobiliari şi doi intermediari. Aceştia promiteau că pot determina responsabilii Primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai SA „Apă Canal” să favorizeze investitorul străin în obţinerea dreptului de a construi pe 8.7 ha, date în folosinţa „Apă Canal”, case de locuit, inclusiv spaţii comerciale şi o grădiniţă.

Deocamdată, ofiţerii CCCEC nu deţin informaţii şi probe concludente că în aceste acţiuni ar fi implicaţi funţionari de la Primărie sau S.A. "Apă-Canal". Însă, Mihai Cojocaru a spus că mai mulţi funcţionari de la Primărie, implicaţi direct sau indirect în această schemă, vor fi audiaţi în cadrul urmăririi penale. Potrivit acestuia, urmărirea penală va fi finalizată în decurs de o lună.

Precizăm că de facto, suma extorcată iniţial a fost de peste 5 milioane de lei, iar 450 000 euro era un prim avans. Restul, 5 milioane urmau să ajungă pe conturile unor companii off-shore, rechizitele bancare ale cărora au fost prezentate în timpul negocierilor.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi,aceştia riscă pedepse între 3 şi 7 ani de închisoare cu o amendă de până la 30 mii lei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: