Google îl sărbătorește astăzi pe vestitul sculptor român Constantin Brâncuși

sâmbătă, 19 februarie 2011

Google îl sărbătorește astăzi pe vestitul sculptor român Constantin Brâncuși
Foto: google.com

Motorul de căutare Google îl sărbătorește astăzi pe vestitul sculptor român Constantin Brâncuși. Pe prima pagină, gigantul american a plasat câteva din operele omului de artă.


Astfel, Google aniversează 135 de ani de la nașterea sculptorului. UNIMEDIA precizează că omul de artă Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, Hobița, județul Gorj. A fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Acesta a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii îi pronunță numele Brancusi.

La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat mai ales din reprezentări clasice ale formei umane. Perioada dintre 1897 și 1907 este caracterizată de o acumulare sensibilă cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avantgardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: