PLDM propune un președinte ales de popor. Ghimpu: Această variantă va distruge AIE

joi, 17 februarie 2011

PLDM propune un președinte ales de popor. Ghimpu: Această variantă va distruge AIE
Foto: UNIMEDIA

Partidul Liberal Democrat consideră că revenirea la proiectul de modificare a art.78 din Constituție, propus de AIE acum un an ar putea fi o soluție pentru depășirea crizei politice și alegerea șefului statului.  Partidul Liberal are o opinie opusă. Potrivit liderului formațiunii, Mihai Ghimpu, revenirea la alegerile directe ar distruge Alianța.


„Dacă noi ajungem la concluzia că revenim la regim semiprezidențial, trebuie să pregătim un proiect, dar acest lucru se va întâmpla după expirarea mandatului actualului Parlament, pentru că acordul de constituire al AIE prevede că președintele Republicii Moldova trebuie ales de Legislativ. Dacă trecem la alegeri directe, înseamnă că distrugem Alianța, eu sunt împotrivă, n-am cedat atâtea lucruri, ca în final să distrugem Alianța”, a explicat Ghimpu astăzi, 17 februarie.

Totodată, președintele liberal susține că proiectul de modificare a art.78 al Constituției, înaintat și retras de comuniști, trebuie, până la urmă, examinat în Parlament. „Ori se acceptă retragerea acestui proiect, ori îl supunem votului”, a adăugat Ghimpu.

UNIMEDIA amintește că în aprilie 2010, atât PCRM, cât și AIE au propus două proiecte de modificare a art.78 a Legii Supreme. Proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană  prevedea alegerea şefului statului prin vot direct de către popor. Cel al comuniştilor propunea ca preşedintele ţării să fie ales în Parlament, în trei tururi. Ambele proiecte au fost avizate pozitiv de către Curtea Constituțională.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: