Ioniţă: Marii acţionari cer drepturi, iar noi le vom da obligaţii

vineri, 18 februarie 2011

Ioniţă: Marii acţionari cer drepturi, iar noi le vom da obligaţii
Foto:

Comisia parlamentară de economie, buget şi finanţe nu a acceptat modificarea Legii privind societăţile pe acţiuni, prin care marilor acţionari li se dă dreptul de a cere retragerea obligatorie a restului acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari ai societăţii. "Menţionăm că în Republica Moldova există circa 170 mii de mici acţionari. Această modificare de lege ar fi fost împotriva lor", a explicat preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă, menţionând că foarte rar se întâmplă ca un proiect de lege să fie respins din prima lectură, aşa cum a fost în acest caz.


"Acţionarul care individual sau împreună cu persoanele sale afiliate deţine mai mult de 90% din volumul total de acţiuni cu drept de vot ale societăţii […] este în drept să ceară retragerea obligatorie a restului acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari ai societăţii. Acest drept poate fi realizat în cazul în care numărul persoanelor afiliate, care deţin mai mult de 90% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii, nu depăşeşte 5 persoane şi fiecare persoană afiliată deţine individual nu mai puţin de 5% din acţiunile cu drept de vot ale societăţii", aşa sună noul alineat al art. 26 din Legea privind societăţile pe acţiuni, propus spre aprobare în Parlament şi neacceptat de către comisia de economie, buget şi finanţe.

Preşedintele comsisiei, Veaceslav Ioniţă, susţine că această iniţiativă legislativă vine din partea unui grup de mari investitori. Dar pentru că în RM avem aproximativ 170 mii de mici acţionari, Ioniţă a menţionat că legea va fi modificată în aşa manieră încât de drepturi să beneficieze aceste persoane, şi nu marii acţionari.

Astfel, comisia parlamentară a decis să fie revizuite normele, astfel încât să fie garantat dreptul acţionarului minoritar de a cere acţionarului majoritar să-i cumpere acţiunile, precum şi să-i acopere cheltuielile de evaluare a acestora.

Menţionăm că această modificare la Legea privind societăţile pe acţiuni a fost anterior aprobată în Guvern şi contrasemnată de către ministrul Economiei, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: