Rușii "trași de urechi" la Parlamentul European

vineri, 10 iunie 2011

Rușii
Colaj: UNIMEDIA

Rusia este criticată în cadrul ultimei rezoluții a Parlamentului European, adoptată ieri, 9 iunie. În cadrul documentului se spune că în cadrul pregătirilor pentru alegeri în Duma de Stat, listele de candidaţi s-au dovedit a fi nejustificate, devenind astfel un obstacol în calea unor alegeri libere şi corecte. 

Întâmplător sau nu, rușii sunt atenționați exact pe aceleași chestiuni la care s-au referit ultimii în declarația Ministerului rus de externe cu privire la "neregulile din procesul electoral din Moldova".


Rezoluția summit-ului subliniază faptul că întrunirea are loc într-un moment crucial, când au loc pregătiri înainte de alegerile pentru Duma de stat şi consideră că este important ca aceste alegeri să fie libere şi corecte şi să se bazeze pe implementarea standardelor în domeniul alegerilor stabilite de Consiliul Europei şi OSCE. "Parlamentul European subliniază că unele proceduri de înregistrare pentru partidele politice şi listele de candidaţi s-au dovedit a fi nejustificate, devenind astfel un obstacol în calea unor alegeri libere şi corecte; îşi exprimă dezacordul faţă de orice restrângere a posibilităţilor partidelor din opoziţie de a se înscrie pentru alegeri şi invită Rusia să ia măsuri pentru implementarea standardelor în domeniul alegerilor stabilite de Consiliul Europei şi OSCE; îndeamnă autorităţile ruse să permită OSCE/Consiliului Europei desfăşurarea unor misiuni pe termen lung de observare a alegerilor încă din faza incipientă şi invită ÎR/VP să insiste asupra instituirii unei misiuni în acest scop", se menționează în textul declarației Parlamentului European.

Deputații europeni denunță "interferența politică" și "deciziile instanțelor motivate politic" împotriva lui Mihail Hodorkovski, necesitatea de a investiga în continuare încarcerarea și moartea lui Sergei Magnitski și a altor prizonieri politici și restricțiile uzuale întâmpinate de partidele de opoziție la înregistrarea în alegeri, precum cele care vor avea loc în decembrie 2011 pentru Duma de Stat. Totodată, membrii Parlamentului European s-au arătat de asemenea îngrijorați în legătură cu lipsa de libertate a presei și a libertății de asociere.

UNIMEDIA amintește că MAE rus a difuzat la 8 iunie un comunicat cu referire la R. Moldova, în care diplomația rusă se raportează doar la informații publicate de presă, nu și la documente oficiale. "Se putea de observat dorinţa reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale prezenți în calitate de observatori, în special a misiunii "trunchiate" OSCE/OIDDO, să atenueze sau chiar să reducă la tăcere numeroasele încălcări. Acestea includ, îndeosebi, calitatea listelor electorale, manipularea legislaţiei electorale înainte de alegeri, tipărirea buletinelor de vot în cantităţi care depăşesc cu mult numărul de alegători. E greu de imaginat o situaţie când se trece cu vedere procesul de numărare a voturilor. Inițial, CEC din Republica Moldova a anunţat în dimineaţa zilei de 6 iunie că au fost prelucrate 99% din buletinele de vot şi că Igor Dodon, candidatul opoziţiei, a obținut peste 52% din voturi. Ulterior, această informaţie a dispărut din fluxul de știri, după ce a urmat "tăcerea" reprezentanților Comisiei Electorale Centrale", se mai spune în declarația părții ruse.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova a difuzat ieri un comunicat în care îi atenționează pe ruși că ar putea fi acuzați de imixtiune în cadrul altui stat. "Este regretabil faptul că acest comentariu se bazează doar pe unele informaţii eronate şi publicaţii tendenţioase din presă, care nu reflectă situaţia reală şi nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Electorale Centrale. Sperăm că MAE al Federaţiei Ruse, în toate aprecierile sale, se va conduce de fapte concrete, documentate oficial, care să evite situaţiile când aceste declaraţii pot fi interpretate ca şi imixtiune în treburile interne ale unui stat sau încercări de susţinere făţişă a unui candidat electoral", se spune în poziția diplomației moldovenești.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: