Controversă: Ar trebui ca morţii să devină taţi?

marți, 7 iunie 2011

Controversă: Ar trebui ca morţii să devină taţi?
Foto: midoresccopii.ro

Tratamentele pentru fertilitate au trecut la un alt nivel. O nouă procedură care presupune fertilizarea femeilor cu sperma soţilor decedaţi stârneşte controverse aprinse.


În Australia, unei femei i s-a permis în luna mai a acestui an să folosească sperma soţului mort într-o procedură de fertilizare in vitro pentru a rămâne însărcinată, potrivit healthland.time.com. În Israel, un cuplu de părinţi îndoliaţi au înaintat o cerere instanţei de judecată, să le permită să folosescă sperma fiului lor mort pentru a concepe un nepot. În California, o femeie este deja însărcinată în trei luni, cu toate că soţul ei a murit cu mult timp înainte ca ea să rămână gravidă.


"Este puţin mai complicat decât pare la prima vedere. Să concepi un nepot este cu totul diferit faţă de situaţia în care o femeie vrea să facă un copil. Imaginaţi-vă că fiul ar putea spune: tatăl meu este mort şi nici măcar nu ştie că eu exist. Este o dilemă etică şi morală destul de dificil de rezolvat", a declarat Theresa Erickson, avocata femeii însărcinate din California.

Clienta Theresei Erickson a întâmpinat ceva probleme în încercarea ei de a obţine permisul de a folosi sperma soţul ei mort. O lege din California spune că fetusul trebuie să fie plasat în uter în maxim doi ani de la moartea bărbatului. Mai mult decât atât, acest tip de fertilizare se poate face numai dacă acesta şi-a dat acceptul înainte să moară.

Ohad Ben-Yaakov, de 27 de ani din Israel, nu a fost niciodată căsătorit sau implicat în vreo relaţie. Cu toate acestea, părinţii lui au cerut să i se recolteze sperma, iar acum aşteaptă decizia instanţei ca să vadă dacă pot fertiliza o mamă surogat cu sperma fiului lor. "Câtă vreme am fost de acord să donăm organele fiului nostru, de ce nu ni s-ar permite să ne folosim de sperma lui pentru a avea urmaşi?", au spus cei doi părinţi.

0 Comments: