Danemarca oferă 6,7 mil. dolari SUA pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor din zona rurală

miercuri, 8 iunie 2011

Danemarca oferă 6,7 mil. dolari SUA pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor din zona rurală
Colaj: UNIMEDIA

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi un proiect de hotărîre prin care a acordat depline puteri ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, pentru semnarea unui suport financiar în valoare de 25,7 milioane coroane daneze (echivalentul a circa 4,5 miln. dolari SUA). 

Potrivit serviciului de presă al Executivului, grantul va fi oferit Republicii Moldova pentru susținerea afacerilor tinerilor în mediul rural şi va fi acordat de către Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei prin intermediul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).


Scopul urmărit este crearea noilor locuri de muncă și reducerea migraţiei tinerilor peste hotarele ţării. Pe lîngă porțiunea de grant de 4,5 miln. USD, pentru susținerea afacerilor tinerilor Republica Moldova va primi, prin intermediul “Proiectului de Servicii Financiare Rurale și Dezvoltare a Businessului Agricol”, și un credit de 2,2 mln dolari SUA în condiţii preferențiale, pe un termen de 40 de ani, cu o perioadă de grație de 10 ani.

Susținerea se va axa pe inițierea afacerilor tinerilor antreprenori din zona rurală cu vîrstă cuprinsă între 18-30 de ani. Ei vor putea beneficia de împrumuturi cu o cotă de grant de 40%. Valoarea maximă a împrumuturilor va fi de pînă la 300 mii lei, cu un termen de rambursare de maximum 5 ani și o perioadă de grație de 2 ani.

Banii danezi vor fi disponibili pentru utilizare în perioada 2011-2015. Seriviciul de presă al Guvernului anunță că antreprenorii eligibili, care nu au suficiente abilități de a administra o afacere, vor beneficia de subvenții de pînă la 50% din suma costului elaborării Planului de afaceri.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: