MTIC și CEC se asigură: Fără vize de reședință provizorii până la 19 iunie

miercuri, 8 iunie 2011

MTIC și CEC se asigură: Fără vize de reședință provizorii până la 19 iunie
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

După ce în ziua de 5 iunie, Comisia Electorală Centrală s-a adresat cu un demers la MTIC de a interzice eliberarea vizelor de reședință provizorie în ziua scrutinului, ambele instituții au decis să prelungească această măsură până la 19 iunie. 

”Am vorbit cu Iurie Ciocan și am decis să nu mai eliberăm vize de reședință provizorie până la 19 iunie, când va avea loc turul doi, pentru ca oamenii să nu exploateze acest instrument”, a declarat astăzi, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. 


Acesta spune că în unele localități în ziua de 5 iunie au fost înregistrate mai multe solicitări de vize provizorii, iar MTIC a cerut de la CEC să le verifice. „Asta înseamnă că cei care au obținut vize provizorii urmau să nu voteze în următoarele 2 luni, de exemplu”, explică Filip.

Șeful MTIC a mai spus că în legislația actuală există o lacună, care permite ca într-un apartament de 20 metri pătrați să fie înregistrați 100 de oameni. Astfel, instituția intenționează să vină cu o propunere de modificare a legii pentru a reglementa această procedură.

Totodată, potrivit ministrului, în ajunul acestui scrutin nu au fost înregistrate cifre exagerate la solicitarea acestui serviciu. Astfel, în mai 2011, Î.C „Registru” a eliberat 255 de vize provizorii în Chișinău și 29 în suburbii, iar în iunie - 55 și respectiv 5 vize provizorii.

UNIMEDIA amintește că în ziua de 5 iunie, Partidul Liberal Democrat a declarat că este îngrijorat de numărul de vize de reședință schimbate în ultimele zile. Ulterior și candidatul PCRM, Igor Dodon a spus că dispune de probe că la 5 iunie s-a votat masiv în baza vizelor de reşedinţă temporară.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: