Bogatu: Moartea lui Igor Țurcan - mâna Moscovei

vineri, 10 iunie 2011

Bogatu: Moartea lui Igor Țurcan - mâna Moscovei
Foto: bogatu.voceabasarabiei.net

Uciderea lui Igor Ţurcan convine adversarilor actualei puteri de la Chişinău, iar urmele atentatului duc la Moscova. Rusia îşi propune să destabilizeze AIE pentru a dărâma actualul sistem politic moldovenesc. Afirmații în acest sens au fost lansate analistul politic Petru Bogatu, care subliniază pe blogul său că implicarea Kremlinului în evoluţiile politice din Republica Moldova devine tot mai sufocantă. 


Potrivit lui Bogatu, Igor Ţurcan era o persoană vulnerabilă, fiind implicat în litigii dubioase și jocuri politce, fapt ce îl făceau o ţintă extrem de comodă a provocărilor. Asta pentru că, pe de o parte, moartea sa poate să împingă ancheta pe multiple piste false, iar pe de alta, loveşte prin ricoşeu şi în PLDM, şi în AIE.

„Uciderea lui Igor Ţurcan convine adversarilor actualei puteri de la Chişinău. Motivaţia asasinatului, oricum ai da, pare să fie politică. Chiar dacă atentatul a fost comandat la Chişinău, sforile sunt trase la Moscova. Acte teroriste de tipul celui din centrul Chişinăului sunt în stilul KGB şi al actualelor servicii secrete ruse”, scrie analistul.

Bogatu amintește de cazul din august 2010, când nişte necunoscuţi au aruncat două recipiente cu un lichid inflamabil în curtea Ambasadei Rusiei din Minsk, iar ruşii au acuzat oficialităţile belaruse că acestea le atacă diplomaţii. Analistul politic pomenește și de omorul ziaristului şi unuia dintre liderii opoziţiei belaruse, Oleg Bebenin, din septembrie anul trecut. Atunci, potrivit sursei, liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenco a declarat că în acest caz se întrezărește mâna Moscovei, căreia îi convine impresia de haos, creată în Belarus.

„Moscova îşi propune să destabilizeze AIE pentru a dărâma actualul sistem politic de la Chişinău şi a împinge modelul transnistrean până la Prut. Simptomatic este faptul că Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, declara, în ajunul exploziei de la Chişinău, că situaţia Republica Moldova-Transnistria se aseamănă cu situaţia Israel-Palestina. Ne pregătesc ruşii şi nouă un fel de intifadă? Sau un nou Kârgâzstan cu care ne ameninţa Putin acum câtva timp?”, se întreabă, în final, autorul.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: