Cum plănuiește Muruianu să revină în fruntea Curții Supreme de Justiție

miercuri, 8 iunie 2011

Cum plănuiește Muruianu să revină în fruntea Curții Supreme de Justiție
Colaj: UNIMEDIA

Ion Muruianu plănuiește să revină în fruntea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Cel puțin așa reiese din acțiunile instituției pe care o conduce. 

Mandatul lui Ion Muruianu a expirat la 29 martie 2011. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să prelungească mandatul acestuia până la organizarea unui concurs, în urma căruia să fie desemnat un nou președinte la Curtea Supremă de Justiție. 

Dosarul fiecărui judecător participant la concurs a trecut pe la Serviciul de Informații și Securitate. În urma verificărilor, SIS i-a dat aviz negativ dosarului lui Muruianu, făcând trimitere la legea statului judecătorului, în care se spune că, "constituie abatere disciplinară emiterea unei hotărâri care ulterior a fost recunoscută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului drept hotărâre prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului".


Următorul pas al lui Muruianu în calitate de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție a fost să reclame la Curtea Constituțională neconstituționalitatea articolului din legea judecătorului, potrivit căruia a primit aviz negativ de la SIS.

Colac peste pupăză, ieri, 7 iunie, Curtea Constituțională a declarat articolul în cauză neconstituțional. "La 07 iunie 2011, Curtea Constituţională a admis sesizarea înaintată de Curtea Supremă de Justiţie şi a declarat neconstituţional art. 22 alin. (1) lit. p) din Legea cu privire la statutul judecătorului. Amintim că, prin hotărârea nr.19 din 24 decembrie 2010, Plenul Curţii Supreme de Justiţie a aprobat sesizarea Curţii Constituţionale privind controlul constituţionalităţii prevederilor art. 22 alin. (1) lit. p) din Legea cu privire la statutul judecătorului, potrivit căruia constituie abatere disciplinară emiterea unei hotărâri care ulterior a fost recunoscută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului drept hotărâre prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", se spune în documentul emis de Curtea Constituțională.

Acest lucru înseamnă că avizul dat de Serviciul de Informații și Securitate în cazul lui Ion Muruianu nu mai este valabil, iar candidatul poate participa la concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Dacă acesta va fi desemnat de CSM, instituția urmează să înainteze candidatura Parlamentului, care are ultimul cuvânt de spus. Deputații au dreptul să o respingă, dar numai o dată.

UNIMEDIA amintește că liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat public că actualul șef al CSJ, Ion Muruianu, nu are nicio șansă să-și păstreze funcția, în timp ce președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că Muruianu este un candidat „destoinic”.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: