Ministerul Economiei a ales beneficiarii grantului japonez în valoare de 21 milioane lei

vineri, 10 iunie 2011

Ministerul Economiei a ales beneficiarii grantului japonez în valoare de 21 milioane lei
Foto: karadeniz-press.ro

15 agenţi economici vor beneficia de finanţare în leasing pentru procurarea utilajului din Fondurile partenere ale Grantului Japonez, în valoare de 21 milioane de lei. „Trebuie să utilizăm aceşti bani cu maximă eficienţă, având în vedere că Guvernul Japoniei a pus la dispoziţia noastră aceste resurse, chiar dacă are de înfruntat consecinţele catastrofei atomice de la Fukushima”, a declarat ministrul Economiei Valeriu Lazăr la şedinţa în cadrul căreia au fost aprobate cererile de finanţare.


Agenţii economici au primit finanţare pentru procurarea utilajului de păstrare a fructelor şi legumelor în stare proaspătă, patiserie şi panificaţie, extragerea şi îmbutelierea apei minerale, producerea sacilor din hârtie, reproducerea şi creşterea porcinelor, producerea PVC şi echipament pentru sere. Proiectele-beneficiare sunt repartizate în raioanele Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Edineţ, Floreşti, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Rezina, Străşeni, Ştefan-Vodă, Ungheni şi UTA Găgăuzia.

Beneficiarii acceptaţi pentru finanţare în cadrul Programului au obligaţia sa achite în acest interval de timp 60% din preţul echipamentului, 40% constituind Grantul din partea Guvernului Republicii Moldova în cazul în care toate plăţile au fost achitate în termenii stabiliţi, iar echipamentul a fost instalat şi pus în funcţiune, conform condiţiilor de leasing încheiate.    În cadrul Programului se achiziţionează doar echipament nou de import, livrările fiind scutite de TVA. Dobânda de leasing este la cota zero. 

UNIMEDIA menţionează că, potrivit Ministerului Economiei, în perioada anilor 2005-2011, din contul mijloacelor de Grant, în valoare de 1,3 mlrd. JPY, şi din contul Fondurilor Partenere a Grantului, în valoare de 101,5 mln. lei, a fost oferită finanţare pentru procurările de echipament în regim de leasing la 138 de agenţi economici. Guvernul Japoniei a aprobat utilizarea grantului de 21 mln. lei la 30 martie curent. Aceasta, în condiţiile în care Ţara Soarelui Răsare trece prin momente dificile, cauzate de calamităţile naturale.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: