PCRM: Vizita lui McCain la Chişinău - "imixtiune gravă" în treburile interne ale R. Moldova

vineri, 10 iunie 2011

PCRM: Vizita lui McCain la Chişinău -
Colaj: UNIMEDIA

"Vizita lui John McCain în ţara noastră în timpul campaniei electorale este, cu certitudine, o imixtiune gravă în afacerile interne ale Republicii Moldova, în procesul democratic de exprimare a opţiunilor politice". De această părere este Partidul Comuniştilor din Moldova, care a refuzat să aibă orice întrevedere cu senatorul american. 

"Preşedintele Partidului Comuniştilor, la fel ca şi deputaţii fracţiunii parlamentare a PCRM nu consideră de cuviinţă să participe la întervederi cu senatorul McCain", se menţionează într-un comunicat remis presei de către Comitetul Central al formaţiunii.


Comuniştii îşi motivează refuzul - se arată nemulţumiţi de faptul că "guvernare proastă a regimului actual din Moldova, sunt exclusiv calificate de acesta ca fiind excelente. "Domnul McCain consideră că guvernarea reformatoare şi progresivă "duce lupta cu forţele interne şi externe, care doresc să reîntoarcă ţara în întuneric". Doar această singură expresie este suficientă pentru a înţelege care anume forţe interne şi externe au adus Moldova în realitate în întuneric şi nu-i permit să iasă din acesta. Este evident, că Partidul Comuniştilor nu poate avea o agendă comună cu astfel de forţe", declară reprezentanţii PCRM.

Precizăm că senatorul american John McCain, rivalul lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2008, vine la Chişinău duminică, 12 iunie, la invitaţia premierului Vlad Filat. Oficialul va avea întrevederi atât cu prim-ministrl Vlad Filat, cât şi cu preşedintele interimar, Marian Lupu.

Amintim că ieri, 9 iunie, MAEIE a calificat declaraţia MAE rus, care a pus la îndoială legalitatea rezultatelor scrutinului electoral din 5 iunie, drept stranie. Potrivit diplomației moldovenești, aceasta ar putea fi interpretată ca imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova şi încercări de susţinere făţişă a unui candidat electoral. PCRM, însă, nu a comentat în niciun mod declarația ministerului rus de externe.

UNIMEDIA precizează John McCain este pilot de profesie și a luptat în războiul din Vietnamn. În 1967 acesta a fost prins de autoritățile de la Hanoi și supus torturii. A fost prizonier de război până în 1973. În activitatea sa, McCain a avut o retorică dură față de Federația Rusă, spre deosebire de contracandidatul său de la prezidențiale, Barack Obama. "Când vedem o Moldovă mică, guvernată în sfârșit de reformatori democrați, dar încă luptând contra forţelor interne şi externe, care doresc să arunce ţara înapoi în întuneric, trebuie să recunoaştem că lupta lor nu este diferită de cea a Europei de Vest de după Război. Acum, trebuie să facem tot ce stă în puterea noastră ca să înclinăm această balanță spre libertate", a declarat John McCain în luna martie 2011 în discursul său din cadrul Consiliului Atlantic anual.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: