(doc, video) Premier poliglot! Vlad Filat a primit ieri seara premiul pentru Libertate de la Consiliul Atlantic

sâmbătă, 11 iunie 2011

(doc, video) Premier poliglot! Vlad Filat a primit ieri seara premiul pentru Libertate de la Consiliul Atlantic
Foto: gov.md

Premierul Vlad Filat a primit ieri seara în cadrul Forumului Global Wroclaw 2011 premiul pentru libertate de la Consiliul Atlantic. Filat a fost prezentat de către fostul Premier polonez, Jan Krzyszttof Bielecki, care a spus că ştie că oficialul moldovean este fan al formaţiei rock Scorpions, iar piesa Wind of change, acum 20 de ani îi mobiliza pe mulţi să lupte pentru democraţie şi libertate. „Piesa este despre schimbare şi un viitor mai bun, iar acest vis este trăit acum de Vlad Filat. Moldova, ca şi Polonia, îsi reformează economia simultan cu politica şi, deci există multe provocări, aşa cum a reuşit Polonia, sunt sigur că veţi reuşi şi Dvs”, a menţionat Bielecki, citat de serviciul de presă al executivului. 

Vlad Filat a spus că este onorat să primească Premiul pentru Libertate din partea Consiliului Atlantic. Acesta a ținut chiar și un scurt discurs în limba engleză. „Acest premiu vine din partea unor oameni pe care îi apreciez foarte mult. Solidaritatea în numele libertăţii implică un mare preţ, pe care mulţi dintre voi l-aţi plătit, în special aici în Polonia. Sînt mîndru să împărtăşesc aceleaşi valori ca şi voi”, a spus Filat.


Premierul a menționat că poporul Republicii Moldova este cel care merită acest Premiu, în particular generaţia tânără, care acum doi ani a ieşit în stradă ca să forţeze regimul de atunci să desfăşoare alegeri libere şi corecte. Filat a spus că va lăsa istoricii să aprecieze impactul transformărilor democratice, precizînd că el, în calitatea sa de politician, vede libertatea nu doar dintro perspectivă liberală pentru o schimbare bruscă în viaţa politică, dar şi dintro perspectivă populară de asigurare a drepturilor individuale, a competiţiei şi prosperităţii.

Premierul moldovean a primit premiul pentru Libertate alături de Senatorul american John McCAIN, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw SIKORSKI, jurnalistul şi istoricul polonez, Adam MICHNIK, precum şi unii lideri ai mişcărilor democratice din Belarus şi Egipt.



Vedeți mai jos și un discurs a lui Vlad Filat ținut la Forumul Global de la Wroclaw:

Dis Curs

Sursa: UNIMEDIA [removed]// [removed]


0 Comments: