BNM a decis: Rata 0% pentru mijloacele atrase de bănci pe o perioadă mai mare de 2 ani

marți, 7 iunie 2011

BNM a decis: Rata 0% pentru mijloacele atrase de bănci pe o perioadă mai mare de 2 ani
Foto: ghiseulbancar.ro

Regimul rezervelor obligatorii aplicabil în RM a fost modificat. Astfel, dacă anterior acesta prevedea aceeaşi normă de rezervare pentru mijloacele atrase de bănci şi incluse în baza de calcul a rezervelor obligatorii, indiferent de termenul acestora, BNM urmează de acum încolo să aplice rata 0% (zero) pentru mijloacele a căror scadenţă este mai mare de 2 ani. Vezi ce urmăreşte BNM prin aceste modificări. 


Potrivit conducerii BNM, această decizie a fost luată în vederea majorării eficienţei gestionării lichidităţilor băncilor şi în susţinerea creşterii mijloacelor atrase de către bănci pe termen lung. BNM susţine că modificarea în cauză va contribui benefic asupra mediului de afaceri, stimulând atragerea investiţiilor pe termen lung, ceea ce ar favoriza extinderea termenului la creditele acordate, precum şi la diminuarea ratelor acestora.

Amintim că BNM a decis la 26 mai să majoreze norma rezervelor obligatorii de la 11% la 14%, celelalte instrumente a politicii monetare fiind neschimbate. Aceasta este deja a doua modificare a normei rezervelor obligatorii din acest an, prima având loc în ianuarie, când norma a fost majorată de la 8% la 11%. 

Potrivit analiştilor economici, Banca centrală încearcă să balanseze între obiectivul său central – stabilitatea prețurilor - și necesitatea susținerii recuperării economice – prin intermediul unei politici monetare cu caracter adaptiv. Per ansamblu, acțiunile BNM sunt considerate de experţi drept necesare, însă întârziate

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: