Ministerul Economiei, rezervat faţă de obiectivele Ministerului Finanţelor

joi, 9 iunie 2011

Ministerul Economiei, rezervat faţă de obiectivele Ministerului Finanţelor
Foto: nativitycatholicschool.org

Ministerul Economiei (ME) are o serie de rezerve şi propuneri pe marginea obiectivelor politicii fiscale şi vamale pe termen mediu 2012-2014, stabilite de către Ministerul Finanţelor (MF). În opinia ME, unele dintre iniţiativele MF ar putea avea ca efect creşterea nejustificată a poverii fiscale asupra agenţilor economici, imobilizarea resurselor financiare proprii şi limitarea accesului la resurse financiare externe. Vezi în continuare ce propuneri are ME.


ME pledează pentru revederea tranşelor de venit impozabil şi a cotelor de impozit pe venitul persoanelor fizice. Instituţia consideră că astfel va fi asigurată echitatea între grupele de populaţie cu venituri diferite. ME propune reducerea cotei contribuţiei sociale plătită de agenţii economici de la 23% la 13% din veniturile salariale ale angajaţilor cu vârsta de până la 30 de ani. De asemenea, se insistă pe acceptarea la deduceri din suma veniturilor impozabile a unor cheltuieli cum ar fi pentru studii şi perfecţionarea profesională, procurarea primului apartament.

În contextul stabilirii cotei impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător la nivel de 12%, ME consideră că aplicarea cotei de 6% a impozitului reţinut la sursă din venitul sub formă de dividende nu este tocmai admisibilă. Această pentru că ar duce la majorarea poverii fiscale şi ar diminua atractivitatea climatului investiţional al ţării. 

De asemenea, ME consideră inadmisibilă extinderea până la 6 luni a termenului de restituire a TVA la investiţiile (cheltuielile) capitale şi nu acceptă să fie anulată scutirea de TVA şi taxă vamală la mijloacele fixe depuse în capitalul social al agentului economic. Potrivit instituţiei, aplicarea acestor norme ar avea drept impact imobilizarea resurselor financiare proprii necesare pentru buna funcţionare şi dezvoltare a întreprinderilor şi va descuraja iniţiativele de creare a companiilor noi.

Per total, ME consideră că obiectivele politicii fiscale şi vamale pe termen mediu 2012-2014, stabilite de către MF ar putea impune anumite bariere care în consecinţă ar periclita calitatea mediului de afaceri din Republica Moldova şi ar pune în pericol realizarea dezideratului de trecere la un nou model de creştere economică, bazat pe investiţii, inovaţii şi exporturi de mărfuri şi servicii.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: