(foto) Viața mireselor de 10 ani, căsătorite cu barbați de 50 de ani

vineri, 10 iunie 2011

(foto) Viața mireselor de 10 ani, căsătorite cu barbați de 50 de ani
Foto: National Geografic/dailymail.co.uk

National Geografic prezinta povestea unor fetite a caror viata este distrusa de familie si traditie. Ele sunt obligate sa se casatoreasca la o varsta foarte frageda, cu barbati mult mai mari decat ele – ca afaceri de familie. Cu lacrimi in ochi in miez de noapte, fetitele sunt trezite din somn si duse la propria nunta unde sunt “vandute” catre viitorii miri, iar totul este pastrat in cel mai stric secret. Se estimeaza ca in fiecare an, acest lucru se intampla in cazul a aproximativ 10 milioane de fetite din tarile slab dezvoltate.


In India, fetele sunt casatorite de obicei cu baieti mai mari decat ele doar cu cinci sau zece ani. Insa in Yemen, Afganistan sau Etiopia, sotii copilelor sunt barbati de varsta a doua, vaduvi sau violatori care apoi si le insusesc ca o proprietate personala.Toate aceste se intampla ca o tranzactie intre familii.


Cazurile micutelor au fost investigate de jurnalista Cynthia Gorney de la National Geographic, care a calatorit in Yemen, India si alte tari pentru a afla mai multe despre acest obicei socant.

In urma cu trei ani, cazul fetitei din Yemen, Nujood Ali, a facut inconjurul lumii. Fetita, in varsta de 10 ani, a reusit sa scape din casa sotului ei, care o batea si o maltrata, si sa gaseasca un refugiu unde a cerut sa divorteze de barbatul in varsta de 30 de ani.

Dupa divort, micuta Nujood Ali a devenit imagine unei campanii mondiale care era menita sa impiedice exploatarea minorelor.Acum fetita este inapoi la familia ei si s-a intors la scoala.

Insa nu toate fetitele sunt la fel de norocoase ca ea. Putine din cele casatorite la o varsta atat de frageda au posibilitatea de a mai merge la scoala si au parte de o soarta mult mai cruda. Multe dintre ele sunt violate constant si au o speranta de viata foarte mica deoarece corpul lor nu este capabil sa suporte nasterea copiilor.

Intr-un alt caz socant, in Yemen, micuta Ayesha, in varsta de 10 ani a fost casatorita fortat cu un barbat in varsta de 50 de ani. Sora acesteia, Fatima, le-a povestit jurnalistilor ca Ayesha a urlat atunci cand l-a vazut pe barbatul cu care urma sa se casatoreasca.

Potrivit acesteia, inainte de nunta, cineva a alertat politia, insa tatal fetitei i-a ordonat acesteia sa isi puna pantofi cu toc pentru a arata mai inalta si sa isi acopere fata.“ Are un telefon mobil si ma suna in fiecare zi plangand”, povesteste Fatima.

Sa fortezi o fetita de 10 ani sa faca sex si sa dea nastere la copii poate avea nenumarate consecinte medicale, pereti vaginali rupti, sau diverse ruperi interne care duc in timp la moarte sigura”, a declarat un medic din Yemen.





Sursa: 9am.ro


0 Comments: