Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, aprobată de Parlamentul European

miercuri, 8 iunie 2011

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, aprobată de Parlamentul European
Poză simbol

Raportul europarlamentarului Carlos Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost adoptat, de plenul Parlamentului European, scrie Mediafax.


Parlamentul European are însă doar un rol consultativ în procedura decizională de extindere a spaţiului Schengen.

Avizul Parlamentului European privind aderarea la Schengen va fi transmis Consiliului JAI, care se reuneşte mâine.

Decizia finală va fi luată de miniştrii de interne europeni în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne).  O reuniune a Consiliului are loc mâine, în Luxemburg, unde miniştrii de interne ar urma doar să confirme faptul că cele două state au finalizat pregătirile tehnice pentru intrarea în spaţiul Schengen.

Verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor Schengen de către noii membri (control de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor) este o precondiţie pentru ca, în urma consultării PE, Consiliul de Miniştri să decidă eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

"Schengen reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale UE, pe care nu avem voie să o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen oferă cele mai înalte standarde pentru managementul frontierelor.România şi Bulgaria îndeplinesc aceste criterii - în consecinţă, nu trebuie să amânăm integrarea lor. Solicit Consiliului să urmeze recomandările votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European", a declarat preşedintele PE, Jerzy Buzek, conform unui comunicat.

0 Comments: